Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ποια είναι η «συνταγή» της γυναικείας υγείας

Λίγο κρέας, λίγη μπίρα και με μέτρο η σοκολάτα συνιστούν τρεις διαφορετικές μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τον δρόμο προς έναν γερό γυναικείο οργανισμό

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ παρακολούθησαν τις διατροφικές επιλογές 84.136 γυναικών ηλικίας 30-55 ετών από το 1980 ως το 2006. Ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (είτε φρέσκου είτε επεξεργασμένου, όπως τα αλλαντικά) από τις γυναίκες δύο φορές την ημέρα αύξανε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 30% σε σύγκριση με την κατανάλωση μισής μερίδας κόκκινου κρέατος ημερησίως.
 
Την ίδια στιγμή όμως η αντικατάσταση μιας μερίδας κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς μείωνε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 30%, η αντικατάσταση με μία μερίδα ψάρι κατά 24%, ενώ η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με πουλερικά μείωνε τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων κατά 19%.
 
Καλά και κακά νέα για τις λάτρεις της μαύρης σοκολάτας στέλνει μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Ιατρικού Κέντρου Βeth Ιsrael Deaconess στη Βοστώνη. Τα καλά νέα είναι ότι το αγαπημένο τους γλύκισμα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Τα κακά νέα είναι όμως ότι προκειμένου να έχει οφέλη για την υγεία η μαύρη σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται με (πολύ) μέτρο.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, ανακάλυψαν ύστερα από 9ετή μελέτη 31.823 γυναικών μέσης ηλικίας και άνω ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν από μία ως δύο μερίδες σκούρας σοκολάτας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο την εβδομάδα είχαν 32% μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας. Μείωση του κινδύνου κατά 26% εμφανιζόταν και σε όσες κατανάλωναν μία με τρεις μερίδες μαύρης σοκολάτας τον μήνα. Ωστόσο η κατανάλωση έστω και μιας μερίδας μαύρης σοκολάτας ημερησίως δεν προστάτευε από την καρδιακή ανεπάρκεια.

 
Το πολύ στρες στη μέση ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή των γυναικών. Αυτό αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Βrain» ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, οι οποίοι παρακολούθησαν 1.415 γυναίκες σε τρεις διαφορετικές περιόδους: το 1968, το 1974 και το 1980. Στην αρχή της μελέτης οι γυναίκες ήταν ηλικίας από 38 ως 60 ετών. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος άνοιας ήταν 65% μεγαλύτερος στις γυναίκες που ένιωθαν έντονο στρες στη μέση ηλικία.
 
Οι γυναίκες που πίνουν πέντε ή περισσότερες μπίρες την εβδομάδα αντιμετωπίζουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης μιας χρόνιας δερματικής νόσου, της ψωρίασης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν περίπου 83.000 γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν στη μεγάλη αμερικανική μελέτη «Νurses΄ Ηealth Study ΙΙ».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ωστόσο ότι η κατανάλωση άλλου είδους οινοπνευματωδών, όπως το λευκό και κόκκινο κρασί ή τα βαριά οινοπνευματώδη, δεν αύξανε τον κίνδυνο της νόσου η οποία εκδηλώνεται με έντονα κόκκινα σημάδια που προκαλούν κνησμό σε διαφορετικά μέρη του σώματος και κυρίως στα γόνατα, στους αγκώνες και στο κεφάλι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «ένοχα» είναι τα δημητριακά που περιέχονται στην μπίρα τα οποία περιέχουν γλουτένη, που είναι γνωστό ότι συνδέεται με την ψωρίαση.

 

 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε