Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ποιες τροφές να τρώτε για να μαυρίσετε

Θέλετε τροπικό μαύρισμα και χρυσαφένια όψη; Δείτε  τι πρέπει να βάζετε στο πιάτο σας και θα το πετύχετε στο μισό χρόνο ηλιοθεραπείας!

Το μαύρισμα είναι sexy γι’ αυτό και οι περισσότερες από εμάς περνάμε ώρες ατέλειωτης ηλιοθεραπείας αυτή την εποχή. Είχες, όμως, αναρωτηθεί ποτέ ότι εκτός από τα οφέλη του ήλιου, υπάρχει πάντα και η άλλη όψη; Εκείνη που μας γεμίζει ρυτίδες φωτογήρανσης και αφυδατώνει την επιδερμίδα μας; Το ιδανικό θα ήταν, λοιπόν, να ανακαλύψουμε τρόπους για να μαυρίζουμε στο μισό χρόνο θωρακίζοντας το δέρμα μας από τις καταστροφικές συνέπειες. Και τους βρήκαμε! Η κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη ανοίγει τη λίστα της με τις τροφές που επιτυγχάνουν δύο σε ένα αποτέλεσμα! Κράτησε σημειώσεις:

H βιταμίνη Α (β-καροτένιο) υποβοηθά την ελαστικότητα του δέρματος. Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης προκαλεί ξηροδερμία και ευερεθιστότητα του δέρματος.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α: συκώτι, κρόκος αυγού σπανάκι, ντομάτα, πατάτα, καρότο, μπρόκολο, πεπόνι.
 
Πολύτιμος σύμμαχος στο υγιές μαύρισμα είναι και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην εξισορρόπηση του σμήγματος, καθώς και στην λίπανση της επιδερμίδας. Ιδιαίτερα, η βιταμίνη Β5 προσφέρει στον οργανισμό ενυδάτωση και αντέχει στη θερμότητα. Σημαντικές πηγές των βιταμινών της ομάδας Β είναι: ξηροί καρποί, πουλερικά, ψάρια, αβγά, λαχανικά, γιαούρτι, ζυμαρικά, δημητριακά.
 
Επιπλέον, η Βιταμίνη C συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότατος και του κολλαγόνου της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα συντελεί στην γρήγορη επούλωση των εγκαυμάτων που προκαλούνται από τον ήλιο.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι: πορτοκάλια, μανταρίνια,λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.
 
Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Ε, ενισχύει το μαύρισμα, εφόσον προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος. Αντίθετα, η έλλειψη της βιταμίνης Ε προκαλεί αφυδάτωση της επιδερμίδας, ξηρότητα και δημιουργία ραγάδων, που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε: σολομός, όσπρια, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, αμύγδαλα.
 
Επιπλέον, ιχνοστοιχεία που βοηθούν στο μαύρισμα είναι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, μιας και διατηρούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, ενώ συγχρόνως μειώνουν την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα. Η έλλειψη τους εγκυμονεί κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο και ψευδάργυρο είναι: οι γαρίδες, τα μύδια, το χταπόδι, το κοτόπουλο, τα κάσιους, το ρύζι και τα καρύδια.
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε