Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 35 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Πράσινο τσάι vs «κακής» χοληστερόλης σημειώσατε... 1

Πράσινο τσάι vs «κακής» χοληστερόλης σημειώσατε... 1
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 17.11.2011 | 11:03
Πρώτη δημοσίευση: 17.11.2011 | 11:03

Το πράσινο τσάι σε οποιαδήποτε μορφή του (ρόφημα ή χάπι) μπορεί να ρίξει κατά μερικές μονάδες την ''κακή'' χοληστερόλη, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν και επαναξιολόγησαν συγκριτικά 20 κλινικές δοκιμές διάρκειας τριών εβδομάδων έως έξι μηνών, που αφορούσαν περίπου 1.500 άτομα. Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πράσινο τσάι ρίχνει κατά μέσο όρο πέντε έως έξι μονάδες την ολική και την ''κακή'' χοληστερόλη (LDL), σε σχέση με τα εικονικά φάρμακα ("πλασέμπο'').

H μελέτη έλεγξε την αποτελεσματικότητα τόσο του ίδιου του πράσινου τσαγιού ως ροφήματος, όσο και των χαπιών που περιέχουν ορισμένες ουσίες του πράσινου τσαγιού, των λεγόμενων ''κατεχινών'', οι οποίες θεωρείται πως μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο.

Όπως αποδείχτηκε, το πράσινο τσάι με μορφή ροφήματος είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικό στην μείωση της χοληστερόλης σε σχέση με τα αντίστοιχα χάπια που περιείχαν κατεχίνες.

Αν, πάντως, κάποιος παίρνει ήδη φάρμακα για να ρίξει την χοληστερόλη, θα πρέπει να μην τα σταματήσει και να μην τα αντικαταστήσει με το πράσινο τσάι. Η προσθήκη πράσινου τσαγιού στην καθημερινή διατροφή, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελεί μία μέθοδο να μειωθεί κάπως το επίπεδο χοληστερόλης, αλλά κανείς θαύματα δεν πρέπει να περιμένει θαύματα.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία ότι το πράσινο τσάι αυξάνει το επίπεδο της ''καλής'' χοληστερόλης (HDL) ή ότι ρίχνει τα τριγλυκερίδια. Δεν είναι ακόμα βέβαιο ποιες ποσότητες πράσινου τσαγιού ή κατεχίνης είναι οι ιδανικές. Όσον αφορά εξάλλου τις πιθανές παρενέργειες, το πράσινο τσάι γενικά θεωρείται ασφαλές σε μέτριες ποσότητες, αν και περιέχει καφεΐνη, την οποία ίσως ορισμένοι άνθρωποι θα έπρεπε να αποφεύγουν.   Διαδώστε αυτό το άρθρο