Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Προληπτικά μέτρα στα σχολεία για την γρίπη – Δύο νεογνά “χτύπησε ο ιός

Η αδιαφορία για τη γρίπη κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές. Χθες απεβίωσαν ακόμη δύο άτομα που ανήκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν είχαν εμβολιαστεί
Δύο νεογνά «χτύπησε» ο ιός της γρίπης. Τα βρέφη νοσηλεύονται από χθες στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας τους είναι υπό έλεγχο και η εξέλιξή της ομαλή.
 
Οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ημέρα με την ημέρα. Χθες δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 36. Πληροφορίες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρουν ότι και οι δύο περιπτώσεις αφορούσαν άτομα με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας. Αλλοι δέκα ασθενείς εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από αυτούς οι οκτώ ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και ως χθες αργά το βράδυ νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ 84 ασθενείς.
 
«Από τα δεδομένα φαίνεται ότι οι περισσότεροι ασθενείς ξεκινούν τη λήψη των αντι-ιικών φαρμάκων μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά την έγκαιρη έναρξη θεραπείας. Επίσης οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι και ας ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου» δήλωσε στο «Βήμα» ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Σ. Τσιόδρας. «Η απαξίωση του εμβολίου τελικά έκανε κακό» σχολιάζει.
 
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η δραστηριότητα της γρίπης αυξάνεται και αναμένεται να κορυφωθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Πέραν του ενδεδειγμένου εμβολιασμού και της τήρησης των κανόνων υγιεινής, η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων σε ασθενείς που παρουσιάζουν ενδείξεις πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατόν.
 
«Αν δεν είναι δυνατή η άμεση προμήθεια της αντι-ιικής αγωγής από τα φαρμακεία για τους ασθενείς που πληρούν τις ενδείξεις θεραπείας, η χορήγηση πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας με απλή ιατρική συνταγή» τονίζεται. Οι ειδικοί επιστήμονες συστήνουν σε όλους όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης. Επίσης, τονίζουν ότι η αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής (καλό πλύσιμο χεριών) και η έγκαιρη έναρξη της αντι-ιικής αγωγής (μέσα στο πρώτο 24ωρο από την έναρξη των συμπτωμάτων, χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση για την ύπαρξη του ιού) παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου.
 
Μεταξύ των συμπτωμάτων της γρίπης είναι ο πολύ υψηλός πυρετός (άνω των 38,5 βαθμών) ο οποίος επιμένει περισσότερο από 48 ώρες, η δύσπνοια, η αιμόπτυση και η έντονη κεφαλαλγία.
 
 
ΕΠΤΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
 
Νέα εγκύκλιος αναμένεται να σταλεί τις προσεχείς ημέρες στα σχολεία όλης της χώρας με πιο αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λαμβάνουν μαθητές και καθηγητές.
 
Η εγκύκλιος που έχει ήδη διαβιβαστεί στα σχολεία περιλαμβάνει τα εξής επτά μέτρα:
 
Αποφυγή της επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
 
Αποφυγή της κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
 
Συχνό πλύσιμο των χεριών.
 
Κάλυψη με χαρτομάντιλο του στόματος και της μύτης σε βήχα ή φτέρνισμα.
 
Συχνός αερισμός των αιθουσών.
 
Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, να ειδοποιούνται άμεσα οι κηδεμόνες του για να τον παραλάβουν από το σχολείο. Οταν ένας μαθητής ή εκπαιδευτικός ασθενεί με υψηλό πυρετό και έχει συμπτώματα γρίπης πρέπει να παραμένει στο σπίτι.
 
Πάντως, κατά την προχθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας οι ειδικοί επιστήμονες ανέφεραν ότι δεν κρίνεται σκόπιμο στην παρούσα φάση να γίνει στα σχολεία επιδημιολογική καταγραφή των απουσιών, ούτε να κλείσουν οι σχολικές μονάδες σε περίπτωση που εκδηλωθούν κρούσματα της γρίπης.
 
 
Πηγή: “Το Βήμα”
 
 

Γρίπη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε