Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Bροχή 12 Αθήνα Αναλυτικά

Προσοχή πως φρενάρετε...

Προσοχή πως φρενάρετε...
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.11.2009 | 11:57
Πρώτη δημοσίευση: 26.11.2009 | 11:57

 
Ζημία στα κύτταρα των πνευμόνων του οδηγού και των συνεπιβατών του αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει το...φρενάρισμα.

 
Μια νέα μελέτη έδειξε ότι το απότομο φρενάρισμα προκαλεί την μεγαλύτερη ζημιά για την υγεία, όμως ακόμα και το φυσιολογικό φρενάρισμα είναι αρκετά τοξικό για τα κύτταρα του ανθρώπου. Και αυτό γιατί τα σωματίδια που απελευθερώνονται από τα τακάκια των δισκόφρενων είναι τοξικά.
 
Η έρευνα έγινε από την Μπάρμπαρα Ρότεν-Ρουτισάουερ και τον Πέτερ Γκερ του πανεπιστημίου της Βέρνης.
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα φρένα συνεισφέρουν μέχρι το 20% των συνολικών εκπομπών των οχημάτων, όμως οι συνέπειες για την υγεία από τα σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, καθώς δεν έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα.
 
Η νέα μελέτη συμπέρανε ότι τα μέταλλα στα σωματίδια που εκπέμπουν τα φρένα, μπορούν να προκαλέσουν "οξειδωτικό στρες" στα κύτταρα, ιδίως των πνευμόνων. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα σωματίδια των φρένων περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου, χαλκού και οργανικού άνθρακα και ότι η έκθεση σε αυτά τα στοιχεία προκαλεί αυξημένες ενδείξεις οξειδωτικού στρες και φλεγμονής στα κύτταρα, οι οποίες αυξάνονται όσο πιο…φανατικά πατά το φρένο ο οδηγός.
 
Οι Ελβετοί ερευνητές συστήνουν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθούν ακριβώς οι μηχανισμοί επίδρασης στα κύτταρα. Όπως αναφέρουν, χρειάζονται παρεμβάσεις, όπως ήδη έχει συμβεί με τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές σωματιδίων από τα φρένα και να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα.
 
Πάντως αν είναι να τρακάρουμε καλύτερα να...φρενάρουμε!


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Δημόσια εξομολόγηση της Shaya για την υγεία της: Μου έλεγαν ότι ήταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο και μπορεί να...» Δημόσια εξομολόγηση της Shaya για την υγεία της: Μου έλεγαν ότι ήταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο και μπορεί να...»
  2. Προανακριτική για την μεγάλη φωτιά στον Ταύρο Προανακριτική για την μεγάλη φωτιά στον Ταύρο
  3. ΑΕΚ - Τζαβέλλας: Φήμες για πρόταση και... φρένο ΑΕΚ - Τζαβέλλας: Φήμες για πρόταση και... φρένο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook