Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 14 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Πρώτη μεταμόσχευση με τη βοήθεια ρομποτικής χειρουργικής

Πρώτη μεταμόσχευση με τη βοήθεια ρομποτικής χειρουργικής
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 03.11.2010 | 20:13
Πρώτη δημοσίευση: 03.11.2010 | 20:13

Μετά τη μεταμόσχευση νεφρού, στην Ιταλία πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση παγκρέατος με τη βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής.

Ομάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πίζας πραγματοποίησε με επιτυχία και για πρώτη φορά παγκοσμίως μεταμόσχευση παγκρέατος με μία μέθοδο λιγότερο επεμβατική με τη βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής σε μια γυναίκα που υπέφερε από διαβήτη τύπου 1.

Η επέμβαση αυτή, η οποία έγινε υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ούγκο Μπότζι, ανοίγει νέες προοπτικές περίθαλψης για τους διαβητικούς καθώς είναι λίγο επεμβατική και μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου.

«Αυτό θα δώσει τέλος στο δίλημμα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες για τη σκοπιμότητα ή μη μιας μεταμόσχευσης παγκρέατος λόγω του πολύ επεμβατικού χαρακτήρα αυτής της εγχείρησης όταν γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Μπότζι.

Χάρη στη ρομποτική χειρουργική, η μεταμόσχευση αυτή μπόρεσε να γίνει δημιουργώντας μόνο τρεις μικρές οπές και μια τομή μόνον 7 εκατοστών. «Συνολικά το τραύμα από την επέμβαση αυτή είναι ανάλογο με αυτό πολύ πιο απλών επεμβάσεων, που ήδη γίνονται συνήθως με λαπαροσκόπηση», εξήγησε το νοσοκομείο.

Η μεταμόσχευση έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου σε μια γυναίκα 43 ετών, μητέρα δύο παιδιών και κάτοικο της Αμπρούτσι, στην κεντρική Ιταλία, η οποία υπέφερε από διαβήτη τύπου 1 από 24 ετών και είχε ήδη υποβληθεί σε μεταμόσχευση ενός νεφρού. Η γυναίκα μπόρεσε να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 30 Οκτωβρίου χωρίς να παρουσιάσει καμία επιπλοκή μετά την εγχείρηση, η οποία διήρκεσε τρεις ώρες.

Μέχρι σήμερα οι παραδοσιακές μεταμοσχεύσεις παγκρέατος θεωρούνταν ως πρότυπο της μέγιστα επεμβατικής εγχείρησης λόγω τις ιδιαιτερότητας του οργάνου αυτού και της ευαισθησίας των διαβητικών ασθενών, οι οποίοι στο 50% των περιπτώσεων παρουσίαζαν μετεγχειρητικές επιπλοκές, σύμφωνα με το νοσοκομείο.

Η ιατρική ομάδα πραγματοποίησε την εγχείρηση με τη βοήθεια του ρομπότ "Da Vinci SHDI", το οποίο έχει τη μορφή τεράστιου χταποδιού με πολλούς βραχίονες, μια σύλληψη του Κέντρου Διεπιστημονικής Ρομποτικής Χειρουργικής της Πίζας. Το παγκοσμίου φήμης αυτό κέντρο πραγματοποίησε τον Ιούλιο την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Ευρώπη με τη μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Εσείς, τι απαντάτε στο “τι κάνεις;” – Δείτε τι λένε οι ψυχολόγοι… Εσείς, τι απαντάτε στο “τι κάνεις;” – Δείτε τι λένε οι ψυχολόγοι…
  2. Άθλια τουρκική προπαγάνδα - Έλληνες καρκινοπαθείς στην Τουρκία για φάρμακα! Άθλια τουρκική προπαγάνδα - Έλληνες καρκινοπαθείς στην Τουρκία για φάρμακα!
  3. Τα ρομπότ θα κλέβουν τις θέσεις εργασίας! Τα ρομπότ θα κλέβουν τις θέσεις εργασίας!