Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ρομποτική χειρουργική στην ουρολογία: Ξεπερνώτας τα δεσμευτικά όρια του ανοιχτού χειρουργείου

Ρομποτική χειρουργική στην ουρολογία: Ξεπερνώτας τα δεσμευτικά όρια του ανοιχτού χειρουργείου

Η ρομποτική χειρουργική στην Ουρολογία μετρώντας 10 χρόνια εφαρμογής στην Ελλάδα και 16 χρόνια παγκοσμίως έχει πλέον καθιερωθεί σαν την θεραπεία πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη και του νεφρού, εκεί όπου ενδείκνυται η ρομποτική ριζική προστατεκτομή ή η ρομποτική μερική νεφρεκτομή.

Οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι, με την αύξηση της εμπειρίας, η ρομποτική χειρουργική υπερέχει της ανοιχτής όχι μόνο στο προφανές θέμα της γρήγορης ανάρρωσης και της ελαχιστοποίησης του πόνου και των επιπλοκών αλλά και στο σημαντικό κεφάλαιο του καλού ογκολογικού καθαρισμού και της πλήρους διατήρησης σημαντικών λειτουργιών (όπως πχ στύσης, εγκράτειας ούρων, νεφρικής λειτουργίας).

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής φαίνονται περισσότερο σε ασθενείς με ιδιαίτερα επιβαρυμένο γενικό ιατρικό ιστορικό ή με προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στην πάσχουσα περιοχή ή με τον συνδυασμό εκτεταμένης αφαίρεσης δύο πασχόντων οργάνων ή τέλος σε τοπικά προχωρημένο και υψηλού κινδύνου καρκίνο.

Το ρομποτικό σύστημα da Vinci σαν ελάχιστα τραυματική τεχνική ξεπερνά τα όρια της ανθρώπινης δίνοντας την δυνατότητα για μεγεθυμένη έως και 15 φορές, τρισδιάστατη όραση, κινήσεις ακριβείας χωρίς καθόλου τρέμουλο, σαν να υπάρχουν όχι μόνο δύο αλλά τρία μικροσκοπικά χεράκια μέσα στην κλειστή κοιλιά του ασθενούς, πρόσβαση στα πιο δυσπρόσιτα σημεία, εργονομική-ξεκούραστη θέση εργασίας του χειρουργού.

Οι παραπάνω τεχνολογικές δυνατότητες του ρομποτικού συστήματος σε συνδυασμό με την εμπειρία του ρομποτικού χειρουργού και της χειρουργικής ομάδας (βοηθός χειρουργού και αναισθησιολόγος) μεταφράζονται σε πραγματικά οφέλη για τον ασθενή (ελαχιστοποίηση αιμορραγιών, επιπλοκών, πόνου, συντομότερος χρόνος νοσηλείας, ανάρρωσης και επιστροφής στην καθημερινότητα).

Εκμεταλλευόμενοι αυτά τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής και έχοντας και την ανάλογη εμπειρία μπορούμε και χειρουργούμε με ασφάλεια ασθενείς με επιβαρυμένο γενικό ιατρικό ιστορικό. Για παράδειγμα ένας 80χρονος και πλέον ασθενής ή ένας καρδιοπαθής που έχει υποστεί έμφραγμα και επέμβαση ανοιχτής καρδιάς (bypass) ή ένας εξαιρετικά παχύσαρκος, ο οποίος έχει διηθητικό, αιμορραγούν καρκίνο στην ουροδόχο κύστη μπορεί να χειρουργηθεί ρομποτικά προσφέροντάς του εξαρχής την πλέον ενδεδειγμένη μορφή θεραπείας και όχι κάποια άλλη εναλλακτική λύση με αμφίβολα αποτελέσματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ειδικά αυτοί οι ασθενείς ωφελούνται τα μέγιστα από την ρομποτική χειρουργική, αναρρώνουν σχετικά γρήγορα χωρίς επιπλοκές και εξέρχονται του νοσοκομείου συνήθως σε 2 με 3 ημέρες!

Ιδιαίτερα δύσκολες θεωρούνται και οι περιπτώσεις ασθενών που έχουν προηγούμενα χειρουργεία. Για παράδειγμα ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης και έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε διουρηθρική ή ανοιχτή προστατεκτομή για καλοήθη υπερπλασία του προστάτη είτε σε σιγμοειδεκτομή ή κολεκτομή για καλοήθεις ή κακοήθεις παθήσεις του εντέρου. Ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει ακόμα περισσότερο σε περιπτώσεις που έχει προηγουμένως ακτινοβοληθεί ο προστάτης ή ουροδόχος κύστη και ο καρκίνος έχει υποτροπιάσει. Η χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος οργάνου είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επιβίωση του ασθενούς ( ρομποτικό χειρουργείο διάσωσης). Η λαπαροσκοπική και ρομποτική εμπειρία του χειρουργού τον βοηθά να ξεπερνά αποτελεσματικά τα προβλήματα (συμφύσεις, διαταραχές φυσιολογικής ανατομίας κτλ) που δημιούργησαν οι προηγούμενες επεμβάσεις ή ακτινοβολίες.

Εκεί πάντως που φαίνεται η ανωτερότητα της ρομποτικής χειρουργικής είναι στις περιπτώσεις που πρέπει να αφαιρεθούν δύο διαφορετικά όργανα ταυτόχρονα. Δεν είναι σπάνιο λόγω κακοήθειας στον ουρητήρα (το σωληνάκι που μεταφέρει τα ούρα από τον νεφρό στην ουροδόχο κύστη) να πρέπει να αφαιρεθεί το νεφρό μαζί με τον ουρητήρα και το στόμιο του στην ουροδόχο κύστη. Το ανοιχτό χειρουργείο σημαίνει μία μεγάλη επώδυνη τομή που ξεκινά από την οσφύ ανάμεσα στις πλευρές και προχωρά λοξά μπροστά μέχρι την περιοχή πάνω από το εφηβαίο. Στην εμπειρία μας καταγράφεται σε πολλές περιπτώσεις η ταυτόχρονη ρομποτική αφαίρεση νεφρού-ουρητήρα-ουροδόχου κύστης ή όγκου νεφρού (μερική νεφρεκτομή, ογκεκτομή) με προστάτη ή εκκόλπωμα ουροδόχου κύστης με προστάτη.

Τέλος, σε τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη (όταν δηλαδή το PSA είναι μεγαλύτερο από 10ng/ml, ή το Gleason score, ο δείκτης επιθετικότητας δηλαδή, είναι 8 ή και υψηλότερο, ή στην πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία φαίνεται εξωπροστατική επέκταση ή διογκωμένοι περιοχικοί λεμφαδένες) ο καλός ογκολογικός καθαρισμός (ριζική προστατεκτομή με εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή) προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης και ποιότητας ζωής και προτιμάται παγκοσμίως αντί του συνδυασμού ακτινοβολίας και ορμονοθεραπείας γιατί απλούστατα τα ποσοστά ίασης με την ρομποτική χειρουργική είναι υψηλότερα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εμπειρία του ρομποτικού χειρουργού και της αναισθησιολογικής ομάδας.

Ο Δρ. Βασίλης Πουλάκης έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από 4.000 ρομποτικές επεμβάσεις συγκαταλέγεται σε έναν από τους πιο έμπειρους ρομποτικούς χειρουργούς παγκοσμίως!

Βασίλης Πουλάκης
Αν. Καθηγητής Ουρολογίας Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης, Γερμανίας
Διευθυντής Ρομποτικού Ουρολογικού Κέντρου Νοσοκομείου Metropolitan
www.poulakis-urology.com

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε