Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Μερικά Σύννεφα 22 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Σάλος στη Γαλλία: «Ντοπαρισμένο» κρέας αλόγου κατέληξε στην αγορά!

Σάλος στη Γαλλία: «Ντοπαρισμένο» κρέας αλόγου κατέληξε στην αγορά!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 23.02.2013 | 13:46

Την παρέμβαση του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ προκάλεσαν οι αποκαλύψεις πως κρέας ντοπαρισμένων αλόγων κατέληξαν στα πιάτα των καταναλωτών!

Τρεις από τις έξι σορούς αλόγων που είχαν σταλεί από τη Βρετανία στη Γαλλία και περιείχαν ίχνη φενυλοβουταζόνης, έχουν καταλήξει στην αγορά κρέατος και «πιθανότατα» έχουν εισέλθει στην διατροφική αλυσίδα, υποστήριξε το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας.

Ο βρετανικός συναγερμός σήμανε εξαιρετικά αργά και αυτές οι σοροί, που έφθασαν στην χώρα τον Ιανουάριο, «έχουν μετατραπεί» σε διατροφικά προϊόντα, επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα προϊόντα αυτά που μπορούσαν να αποσυρθούν έχουν όντως απομακρυνθεί από τα ράφια, όμως αρκετά άλλα πιθανότατα έχουν καταναλωθεί ήδη, πρόσθεσε η ίδια πηγή, υποστηρίζοντας πως «οι κίνδυνοι» από την κατανάλωσή τους «είναι ελάχιστοι για την ανθρώπινη υγεία».

Οι αποκαλύψεις έφεραν την παρέμβαση Ολάντ, που έδωσε εντολή να εφαρμοσθεί η υποχρεωτική αναγραφή στις ετικέτες και η εξειδικευμένη αναφορά των στοιχείων του κρέατος στα προπαρασκευασμένα εδέσματα ώστε να διευκολύνεται ο εντοπισμός της προέλευσής του, εξασφαλίζοντας ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί στην Ευρώπη το διατροφικό σκάνδαλο με την χρήση κρέατος αλόγου.

«Καθίσταται αναγκαία η δυνατότητα εντοπισμού της προέλευσης, αυτό είναι που εγώ απαιτώ από τις επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Ολάντ, ενώ τη Δευτέρα οι ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας θα προσπαθήσουν στις Βρυξέλλες να συμφωνήσουν στην αναγραφή των σχετικών στοιχείων στην ετικέτα.

«Χρειαζόμαστε την υποχρεωτική αναγραφή στην ετικέτα των κρεάτων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ετοίμων εδεσμάτων», πρόσθεσε ο Ολάντ, κατά την ομιλία του στην ετήσια Γεωργική Έκθεση στο Παρίσι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εν αναμονή μίας πανευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Γαλλία από την πλευρά της θα ενθαρρύνει τις αυτόβουλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της βελτίωσης στην αναγραφή στοιχείων στις ετικέτες.

Η ΕΕ επιθυμεί να εφαρμοσθεί μία αυστηρή νομοθεσία προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον ένα παρόμοιο σκάνδαλο με αυτό του εντοπισμού κρέατος αλόγου, αντί για βωδινό, σε διατροφικά προϊόντα στις αγορές της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρετανία: Βρέθηκαν 35 θετικά δείγματα στους ελέγχους για κρέας αλόγου σε προϊόντα με βόειο κρέας

Έλεγχοι σε όλη τη χώρα για πιθανό DNA αλόγου σε μοσχαρίσιο κρέας

Ρουμανία: 100 κιλά κρέας αλόγου είχε δηλωθεί ως βοδινό

Και σε προϊόντα της Nestle βρέθηκε DNA αλόγου!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο