Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

“Σαρώνει” ανατολική Ευρώπη και κεντρική Ασία το AIDS

Το 80% των νέων κρουσμάτων AIDS στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία είναι άτομα κάτω των 30 ετών. Σε κανένα μέρος του κόσμου ο ιός HIV δεν μετρά τόσα νέα κρούσματα, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF.

Οι συντάκτες της έκθεσης αυτής με τον τίτλο “Αποδοκιμασία και εξορία, η επιδημία που πλήττει τα παιδιά στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία” υπογραμμίζουν ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν 1,5 εκατομμύρια νέα κρούσματα του ιού HIV στην περιοχή αυτή έναντι 900.000 που ήταν το 2001.

Σε ορισμένα μέρη της Ρωσίας η αύξηση των νέων κρουσμάτων έφτασε μάλιστα σχεδόν το 700%, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Πιο ευάλωτη ομάδα είναι τα παιδιά που ζουν στους δρόμους, οι νέοι που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων που εκδίδονται και αυτών που είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά.

Στην περιοχή που εξετάστηκε, περίπου 1,3 εκατομμύρια παιδιά μεγαλώνουν σε νοικοκυριά καθώς η παράδοση της κομμουνιστικής εποχής να εμπιστεύονται τα “δύσκολα” παιδιά σε δημόσια ιδρύματα εκλείπει. Ωστόσο οι κακές συνθήκες ζωής και η έλλειψη προσοχής ωθεί έναν αυξανόμενο αριθμό παιδιών να ζήσει στο δρόμο και να πάρει ναρκωτικά.

Έρευνα που έγινε στην Αγία Πετρούπολη σε δείγμα περισσότερων από 300 παιδιών που ζουν στους δρόμους αποκάλυψε ότι το 40% από αυτά είναι οροθετικά.

Επίσης στην Ουκρανία, έρευνα της UNICEF και άλλων οργανώσεων, που συνεργάζονται με αυτήν, σε περίπου 800 παιδιά και νέους που περνούν τουλάχιστον τη μισή τους ημέρα στο δρόμο έδειξε ότι το 56,7% των κοριτσιών εκδίδεται.

Εκτός από την πορνεία, η λήψη ναρκωτικών με σύριγγες που μοιράζονται πολλοί τοξικομανείς, όλο και πιο συχνά από την ηλικία των 12 ετών, είναι μία από τις κύριες αιτίες της προσβολής από τον ιό HIV.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, τα παιδιά και οι νέοι που είναι οροθετικοί φοβούνται περισσότερο τον αποκλεισμό τους από την κοινωνία από την ίδια την ασθένεια. Γι’αυτό κιόλας κρύβουν ότι είναι φορείς.

Ως εκ τούτου, οι συντάκτες της 70σέλιδης έκθεσης υπογραμμίζουν ότι επιβάλλεται μια αλλαγή νοοτροπίας στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς που εξακολουθούν πολύ συχνά να μη δέχονται τους μικρούς οροθετικούς.

“Η έκθεση αυτή είναι μια έκκληση για το σεβασμό των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων των ανθρώπων που προσβάλλονται ή κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό HIV και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων”, δήλωσε ο διευθυντής της UNICEF, Άντονι Λέικ.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε