Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Σεξουαλική Υγεία: Όσα θα θέλατε να ρωτήσετε

Σεξουαλική Υγεία: Όσα θα θέλατε να ρωτήσετε

Κατά 500 το χρόνο αυξάνονται τα κρούσματα του AIDS στην Ελλάδα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, Κωνσταντίνος Ιμπριάλος.

Παράλληλα, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Εταιρεία, με θέμα “Σεξουαλική Υγεία: Όσα θα θέλατε να ρωτήσετε…”, επισήμανε ότι στον ελληνικό πληθυσμό παρατηρήθηκε πως 500.000 άνδρες παρουσιάζουν στυτικές δυσλειτουργίες. Για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), είπε ότι δεν αφορά μόνο στις γυναίκες αλλά συγκεκριμένοι υπότυποί του μπορούν να προκαλέσουν άλλες μορφές καρκίνων και σε άνδρες.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Κοινωνικής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., Θεόδωρος Δαρδαβέσης, επισήμανε ότι το ανδρικό προφυλακτικό αποτελεί αξιόπιστο μέσο αντισύλληψης και προστασίας έναντι σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Λειτουργεί ως φραγμός της διασποράς του σπέρματος μέσα στον κόλπο και η χρήση του επιτάθηκε μετά την εμφάνιση του AIDS. Πρόσθεσε, δε, ότι η αποτελεσματικότητά του βρίσκεται σε συνάρτηση με την υπευθυνότητα του χρήστη και την επιδεξιότητα εφαρμογής.

Από την πλευρά του, ο Λουκάς Αθανασιάδης, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής -ψυχοσεξουαλικότητας ΑΠΘ, σημείωσε ότι η σεξουαλικότητα είναι πολυσύνθετη και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες μπορεί να είναι αποτέλεσμα της δράσης οργανικών, ψυχογενών ή μεικτής αιτιολογίας παραγόντων. Οι ψυχογενείς αιτιολογικοί παράγοντες μπορεί να προδιαθέτουν το άτομο να αναπτύξει αργότερα την δυσλειτουργία, να παίζουν ένα καταλυτικό ρόλο στην εμφάνιση της ή να συμβάλλουν στην διαιώνιση του προβλήματος. Η θεραπεία των ψυχογενών σεξουαλικών δυσλειτουργιών περιλαμβάνει φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, ενώ η καλή σωματική και ψυχική υγεία συμβάλλουν πολύ σημαντικά στην καλή σεξουαλική υγεία.

O καρκίνος του τραχήλου αποτελεί την δεύτερη συχνότερη κακοήθη νόσο των γυναικών παγκοσμίως (μετά τον καρκίνο του μαστού) – μάλιστα στον τρίτο κόσμο αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου γυναικών από καρκίνο, υπογράμμισε ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Α.Π.Θ., Θεόδωρος Αγοραστός.Κύρια αιτία για την κατάσταση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι στην πράξη, δυστυχώς, μόνο ένα μικρό ποσοστό των γυναικών κάνει σωστή εφαρμογή των μεθόδων πρόληψης της νόσου (π.χ. τεστ Παπανικολάου). Έτσι, αποδείχθηκε ότι μόνο οργανωμένα σε εθνικό επίπεδο προγράμματα μαζικού προληπτικού πληθυσμιακού ελέγχου έχουν πιθανότητες επιτυχίας όσον αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου.

Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος ότι η κατάσταση αυτή στο εγγύς μέλλον είναι δυνατόν να αντιστραφεί, καθώς η μέθοδος ανίχνευσης και τυποποίησης του DNA του ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων που προκαλεί τον καρκίνο, σε κυτταρικό υλικό από τον τράχηλο της μήτρας γυναικών, γνωστή ως “HPV test”, άρχισε να εφαρμόζεται σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα στις διάφορες χώρες του δυτικού κόσμου. Την πλέον καθοριστική όμως εφαρμογή στην καθ’ ημέρα πράξη της νέας γνώσης αποτελεί η ύπαρξη σήμερα ενός προφυλακτικού εμβολίου εναντίον των δύο κυριότερων ογκογόνων τύπων του HPV, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα χορήγησης του οποίου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Διαβάστε επίσης: ΣΕΞ: Μην αγχώνεστε!

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε