Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Σολάριουμ: Προκαλεί μελάνωμα, κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος

Οι υπεριώδεις ακτίνες που εκπέμπει το σολάριουμ είναι πέντε φορές ισχυρότερες από τις ακτίνες του ήλιου

Στην Αυστραλία, μετά από τριετή έρευνα, οι επιστήμονες εκπέμπουν σήμα κινδύνου στη μεγάλη μερίδα νέων ανθρώπων που προτιμούν το τεχνικό μαύρισμα. Το σολάριουμ συνδέεται άμεσα με το μελάνωμα του δέρματος , το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
 
Στην Αυστραλία εντοπίζονται πάνω από 10.000 περιπτώσεις πασχόντων από μελάνωμα το χρόνο, από τους οποίους οι 1.300 πεθαίνουν.
 
Σύμφωνα με τριετή έρευνα την οποία διεξήγαγε η ερευνήτρια και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Δρ. Αν. Καστ (Dr Anne Cust), προσπαθώντας να εντοπίσει τη σχέση μεταξύ τεχνητού μαυρίσματος με τη μέθοδο του σολάριουμ και μελανώματος, σε άτομα κάτω των 40 χρόνων, διαπιστώθηκε ότι, τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων μελανώματος σε άτομα ηλικίας 18-29 οφείλονται στην τεχνητή ηλιοθεραπεία με σολάριουμ, ενώ ο κίνδυνος μελανώματος διπλασιάζεται σε άτομα κάτω των 20 χρόνων.
 
Η εν λόγω έρευνα στην οποία πήραν μέρος 1.100 άτομα, από τη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και τη Βρισβάνη, διεξήχθη από επιστήμονες των Πανεπιστημίων Μελβούρνης και Σίδνεϊ, το Ινστιτούτο Μελανώματος, το Αντικαρκινικό Συμβούλιο Αυστραλίας και τα αντίστοιχα Αντικαρκινικά Συμβούλια Βικτώριας και Κουηνσλάνδης.
 
Το ένα τέταρτο των νεαρών ατόμων με μελάνωμα που πήραν μέρος στην έρευνα, είχαν χρησιμοποιήσει αυτόν τον τρόπο μαυρίσματος κατά μέσο όρο δέκα φορές, ενώ ορισμένοι περισσότερες. Άτομα τα οποία χρησιμοποιούν το σολάριουμ 10 φορές, διατρέχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο, από εκείνους που δεν το έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ, να προσβληθούν από μελάνωμα.
 
“Εξετάσαμε νεαρά άτομα τα οποία έκαναν σολάριουμ και έπασχαν από μελάνωμα, καθώς και άλλα τα οποία ήταν υγιή. Επίσης, εξετάστηκαν και συγγενείς τους, δεδομένου ότι στην έρευνα αυτή λαμβάνεται υπόψη και ο κληρονομικός παράγοντας. Εκείνο που διαπιστώσαμε είναι ότι η χρήση του σολάριουμ συνδέεται με αυξημένη επικινδυνότητα της προσβολής από μελάνωμα. Επίσης ότι, ανεξάρτητα από την ηλικία, είναι πλέον βέβαιο ότι ο κίνδυνος αυξάνεται με τη συχνότητα που εκτίθεται το άτομο στο σολάριουμ”, δήλωσε η Dr Cust.
 
Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημιού του Σίδνεϊ ανέδειξε ένα μεγάλο ποσοστό παραβάσεων από τους επαγγελματίες του σολάριουμ, Όπως αποδείχθηκε 87 από τους 89 επαγγελματίες παρέβαιναν τους κανονισμούς
 
Εν τω μεταξύ, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, Σάϊμον Τσάπμαν, αναφέρει ότι με έρευνα που έγινε στο Σίδνεϊ, πέρυσι, αποδείχθηκε ότι 87 από τους 89 επιχειρηματίες που πρόσφεραν το σολάριουμ παρέβαιναν τους κανονισμούς.
 
Παρά τις προειδοποιήσεις για κυρώσεις, το 38%, φέτος, εξακολουθεί να αγνοεί τους κανονισμούς, αφού παρατηρείται ανεπαρκής ενημέρωση των πελατών για τις πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος από την συχνή χρήση των ακτίνων του μηχανήματος.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε