Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Στο ΕΣΥ τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Ανοίγουν και για τους πολίτες τα στρατιωτικά νοσοκομεία μετά τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα καθημερινά θα ανακοινώνονται τα διαθέσιμα κρεβάτια που υπάρχουν στα στρατιωτικά νοσοκομεία και σε συνεργασία με το ΕΣΥ θα πηγαίνουν στα αντίστοιχα στρατιωτικά νοσοκομεία οι πολίτες που έχουν ανάγκη νοσηλείας.

Ταυτόχρονα το ΕΣΥ θα μπορεί να αξιοποιήσει και τα εργαστήρια του των νοσοκομείων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι γιατροί που υπηρετούν τη θητεία τους ή οι μόνιμοι τίθενται πλέον στην υπηρεσία των τοπικών κοινωνιών για εξετάσεις κλπ.

Τα μέτρα είναι τα ακόλουθα:

1. Όλοι οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (401, ΓΝΑ, ΝΝΑ, ΝΙΜΤΣ, 424). Ο αριθμός των ιδιωτών που θα μπορούν να εισαχθούν σε κάθε στρατιωτικό νοσοκομείο θα εξαρτάται από την πληρότητα του νοσοκομείου και τη βαρύτητα του περιστατικού, καθώς θα προτιμώνται περιστατικά με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον που απαιτούν αντιμετώπιση από εξειδικευμένο προσωπικό. Θα λαμβάνονται επίσης υπόψιν ιδιαίτεροι κοινωνικοί λόγοι που μπορεί να συντρέχουν.

2. Στους δικαιούχους περίθαλψης των στρατιωτικών νοσοκομείων εντάσσονται, με τους ίδιους όρους με το στρατιωτικό προσωπικό, τα μέλη του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και όλο το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και οι απόστρατοί τους.

3. Κατά το πρότυπο των κλινών των ΜΕΘ των στρατιωτικών νοσοκομείων που διατίθενται μέσω του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), οι διαθέσιμες καθημερινά κλίνες των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα ανακοινώνονται κάθε πρωί στο ΕΚΕΠΥ, ώστε να εξυπηρετούνται ασθενείς που θα διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα ορίζουν καθημερινά εκπρόσωπο εφημερίας στο ΕΚΕΠΥ για συντονισμό.

4. Τα εργαστήρια και τα ειδικά ιατρεία των νοσοκομείων των ΕΔ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παρέχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής εξειδικευμένων εξετάσεων για κάθε πολίτη. Αναρτάται στο Διαδίκτυο ενδεικτικός πίνακας ειδικών εξετάσεων που μπορούν να πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία των ΕΔ είτε μέσω παραπομπής από νοσοκομεία του ΕΣΥ στα οποία νοσηλεύεται ο ασθενής είτε και με απευθείας ραντεβού.

5. Οι ειδικοί στρατιωτικοί γιατροί που υπηρετούν σε μονάδες εκστρατείας υγειονομικού στην περιφέρεια θα διατίθενται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την κάλυψη τυχόν αναγκών τους. Με την ίδια λογική, οι υποδομές των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπου χρειάζεται, θα διατίθενται και για εξυπηρέτηση του στρατιωτικού προσωπικού και κυρίως για τη διεξαγωγή εξετάσεων για την πραγματοποίηση των οποίων απαιτείται τώρα μετακίνηση του στρατιωτικού προσωπικού σε άλλες περιοχές. Οι λεπτομέρειες θα οριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας, αλλά το μέτρο εφαρμόζεται άμεσα ύστερα από συνεννόηση της διοίκησης κάθε ενδιαφερόμενου νοσοκομείου του ΕΣΥ με το ΓΕΣ.

6. Η απόφαση του υπουργείου Υγείας για ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ επεκτείνεται και στρατιωτικά νοσοκομεία. Ήδη, σημαντικός αριθμός εργαστηρίων και ειδικών τμημάτων των στρατιωτικών νοσοκομείων λειτουργούν και απογεύματα. Αυτό τώρα γενικεύεται.

7. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε διαρκή εφημερία και ετοιμότητα.

8. Οι στρατιωτικοί γιατροί αλλά και οι οπλίτες γιατροί που είναι τοποθετημένοι σε στρατιωτικές μονάδες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού θα συνεργάζονται με τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειάς τους, ώστε αυτοί μεν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα Κέντρα Υγείας προς όφελος του γενικού πληθυσμού, οι δε υποδομές των Κέντρων Υγείας να διατίθενται και για το στρατιωτικό προσωπικό σε περίπτωση ανάγκης. Είναι προφανές ότι στις μονάδες που είναι απομακρυσμένες θα υπάρχει πάντα γιατρός της μονάδας.

9. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής (401, ΝΝΑ, ΓΝΑ) αναλαμβάνουν να υποστηρίζουν την περίθαλψη των κατοίκων των νήσων της άγονης γραμμής, του Αιγαίου (Σαμοθράκη, Σκύρος, Αγ. Ευστράτιος, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Ψαρά, Μικρές Κυκλάδες, κλπ).

10. Εκτός των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ που διενεργούνται στο σύνολό τους από τις ΕΔ, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΕΚΑΒ τα ασθενοφόρα οχήματα των στρατιωτικών μονάδων και σχηματισμών θα διατίθενται για τη μεταφορά ασθενών από τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας στα νοσοκομεία, χωρίς να παρακωλύονται οι ανάγκες των μονάδων.

11. Σε όλα τα νοσοκομεία των ΕΔ τοποθετείται επαρκές στελεχικό δυναμικό αξιωματικών Οικονομικού και Πληροφορικής, ώστε να επιτευχθεί όσο γίνεται ταχύτερη αξιοποίηση του μηχανογραφικού συστήματος “Φίλιππος” και η εισαγωγή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Στο πρόγραμμα τηλεμετρικής του συστήματος “Φίλιππος” θα επιδιωχθεί να συνδεθούν όσο γίνεται περισσότερα σημεία (μονάδες, Κέντρα Υγείας, κοκ).

12. Όλες οι αποφάσεις των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που σχετίζονται με την προμήθεια και διακίνηση φαρμάκων και υλικών επεκτείνονται και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Έως την πλήρη εφαρμογή των μέτρων αυτών, οι σχετικές διαδικασίες θα διεξάγονται διακλαδικά και κατά ενιαίο τρόπο για όλα τα νοσοκομεία των ΕΔ και για όλους τους κλάδους, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι μεγαλύτερες δυνατές οικονομίες κλίμακας. Το ίδιο ισχύει και ως προς τη διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών, η πρώτη εμπειρία από τις οποίες στο ΝΝΑ είναι ιδιαίτερα θετική.

13. Το υπάρχον στρατιωτικό εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων και νοσηλευτικού υλικού θα αξιοποιηθεί πλήρως για την κάλυψη των αναγκών όλων των κλάδων των ΕΔ.

Πάντως, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, λόγω της φύσης τους, δεν εντάσσονται στο γνωστό σύστημα εφημεριών.

Το στρατιωτικό εργοστάσιο παραγωγής μη συνταγογραφημένων φαρμάκων και υλικών θα αξιοποιηθεί πλήρως, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι τα χρέη των στρατιωτικών νοσοκομείων ανέρχονται σε 255 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΠΑΔ προς αυτά είναι ύψους 210 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Άμυνας, βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών σε φαινόμενα σπατάλης των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπου έχουν διαπιστωθεί, επισημαίνοντας την ανάγκη λειτουργίας ολοκληρωμένου μηχανογραφικού συστήματος για τους ασθενείς για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών.

Τις προσεχείς ημέρες ο κ. Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης.

Διαβάστε επίσης:
Στην “εντατική” τα νοσοκομεία-30χρονη κινδυνεύει να μείνει παράλυτη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε