Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 12 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Θα μπει και φόρος διατροφής!

Θα μπει και φόρος διατροφής!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 09.03.2010 | 11:15
Πρώτη δημοσίευση: 09.03.2010 | 11:15

Ανησυχούν οι επιστήμονες από την "επιδημία" παχυσαρκίας, 

και προτείνουν να επιβληθεί ειδικός "φόρος παχυσαρκίας" στην κατανάλωση προϊόντων που παχαίνουν.

Στη λίστα φυσικά είναι η πίτσα και τα αναψυκτικά.

Όπως εκτιμούν, μια αύξηση κατά 18% του φόρου σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να μειώσει αρκετά την καθημερινή λήψη θερμίδων από τους ενήλικες, ώστε να υπάρξει μέση μείωση του βάρους ενός ενήλικα κατά δύο κιλά ετησίως.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, θεωρούν ότι η φορολογία πρέπει πλέον να αποτελέσει "όπλο" για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

    Αν και, όπως αναφέρουν, κάτι τέτοιο δεν θα λύσει πλήρως το πρόβλημα και επιπλέον η πρόταση αυτή μπορεί να συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση εκ μέρους των βιομηχανιών τροφίμων και των καταστημάτων πώλησης τέτοιων προϊόντων, θεωρούν ότι η φορολόγηση έχει τη δυνατότητα να αποδειχτεί σημαντική στρατηγική για το "χτύπημα" της υπερκατανάλωσης, της υπερβολικής λήψης θερμίδων, της αύξησης του πάχους, καθώς και για την μείωση του διαβήτη.

    Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία πάνω από 5.100 νεαρών ενηλίκων ηλικίας 18 έως 30 ετών, επί μια 20ετία, μεταξύ των ετών 1985-2006. Παράλληλα, σύγκριναν την εξέλιξη της πορείας των τιμών στα τρόφιμα και τα αναψυκτικά. Διαπίστωσαν ότι, στη διάρκεια της 20ετούς περιόδου, μια αύξηση κατά 10% στις τιμές συνδεόταν με μια μείωση κατά 7% στην ποσότητα θερμίδων από αναψυκτικά και σε μια μείωση κατά 12% στην κατανάλωση θερμίδων από πίτσα.

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια αύξηση του φόρου κατά 18% σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιορίσει κατά 56 θερμίδες την ημερήσια λήψη θερμίδων ανά άτομο, έχοντας ως τελικό αποτέλεσμα την μείωση του βάρους κατά δύο κιλά μέσα σε ένα χρόνο.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Κυβέρνηση Τραμπ: Έτοιμη για συνεννόηση στη φορολογία μετά το  ναυάγιο  της υγείας Κυβέρνηση Τραμπ: Έτοιμη για συνεννόηση στη φορολογία μετά το "ναυάγιο" της υγείας
  2. Μάνος Πίντζης: «Δεν έχω δει ποτέ Survivor! Ο κόσμος έχει χαζέψει…» Μάνος Πίντζης: «Δεν έχω δει ποτέ Survivor! Ο κόσμος έχει χαζέψει…»
  3. Σπύρος Μπιμπίλας: Τι λέει για τον Στάθη Ψάλτη και την υγεία του; Σπύρος Μπιμπίλας: Τι λέει για τον Στάθη Ψάλτη και την υγεία του;
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook