Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Θρομβώσεις και εγκεφαλικό οι παρενέργειες από τα αντιψυχωτικά φάρμακα

FOTO EUROKINISSI
Όσοι έπαιρναν για δυο χρόνια αντιψυχωτικά εμφάνισαν συμπτώματα θρομβώσεων σε αίμα και πνεύμονες

Βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ ανέλυσαν 25.000 περιστατικά ασθενών. Η μελέτη έδειξε πως όσοι έπαιρναν επί δύο χρόνια αντιψυχωσικά φάρμακα, εμφάνιζαν αύξηση κατά το ένα τρίτο περίπου της πιθανότητας εμφάνισης θρομβώσεων στο αίμα, καθώς και στους πνεύμονες .
 
Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος για τα νεότερα “μη τυπικά” αντιψυχωσικά, καθώς ασθενείς που παίρνουν αυτά τα φάρμακα, έχουν 73% περισσότερες πιθανότητες θρόμβωσης έναντι αύξησης 28% για όσους λαμβάνουν τα παλαιότερα και λοιπά αντιψυχωσικά.
 
Τα αντιψυχωσικά φάρμακα συνήθως χορηγούνται σε ασθενείς με παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, μερικές φορές όμως συνταγογραφούνται από τους γιατρούς ακόμα και σε περιπτώσεις ανθρώπων με χρόνια ναυτία, ιλίγγους και άνοια.
 
Οι βρετανοί γιατροί ανέφεραν ότι αν τα ευρήματά τους επιβεβαιωθούν και από άλλες μεταγενέστερες μελέτες, τότε τα συγκεκριμένα ψυχοφάρμακα ίσως θα έπρεπε να λαμβάνονται “με μεγαλύτερη επιφύλαξη” από τους ασθενείς, οι οποίοι είτε έχουν λιγότερο σοβαρά ψυχικά προβλήματα, είτε που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης εξαιτίας άλλων προβλημάτων υγείας.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε