Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λίγα Σύννεφα 13 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Τα πολλά ροφήματα με ζάχαρη αυξάνουν την πίεση

Τα πολλά ροφήματα με ζάχαρη αυξάνουν την πίεση
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 01.03.2011 | 21:07
Πρώτη δημοσίευση: 01.03.2011 | 20:53

Η καθημερινή κατανάλωση ροφημάτων και αναψυκτικών με προσθήκη ζάχαρης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες.

Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η πίεση αυξάνεται κατ' αναλογία με τις ποσότητες, που καταναλώνει κανείς. Μόλις ένα κουτάκι, όμως, την ημέρα (330 ml) αρκεί για να διαταραχθεί η ισορροπία, δημοσιεύουν στην επιθεώρηση «Hypertension».

Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτή τη διαταραχή παραμένει άγνωστος, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πολλή ζάχαρη διαταράσσει τον τόνο των αιμοφόρων αγγείων και τα επίπεδα αλάτων στον οργανισμό.

Τα ροφήματα και αναψυκτικά δίχως ζάχαρη δεν φέρνουν ανάλογο κίνδυνο, ενώ η καφεϊνη που υπάρχει σε πολλά αναψυκτικά δεν φαίνεται να επηρεάζει την αρτηριακή πίεση.

Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα από τρία κουτάκια αναψυκτικών και ροφημάτων με ζάχαρη την εβδομάδα.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 2.700 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 40 έως 59 ετών, οι οποίοι κατέγραφαν αναλυτικά ό,τι έτρωγαν και ό,τι έπιναν και υποβλήθηκαν σε μέτρηση της πίεσής τους και εξετάσεις ούρων.

Όσοι έπιναν καθημερινά ένα ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη, κατανάλωναν συνολικά την περισσότερη ζάχαρη στη διάρκεια της ημέρας και προσλάμβαναν από τη διατροφή τους περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ροφήματα με ζάχαρη (η διαφορά μεταξύ τους ήταν 397 θερμίδες ημερησίως).

Για κάθε έξτρα κουτάκι ροφήματος με ζάχαρη, που έπιναν οι εθελοντές, η μέση συστολική πίεση (η «μεγάλη» πίεση) παρουσίαζε αύξηση κατά 1,6 mmHg και η μέση διαστολική πίεση (η «μικρή» πίεση) κατά 0,8 mmHg.

Επιπλέον, οι εθελοντές που έπιναν ένα ή περισσότερα ροφήματα με ζάχαρη έτειναν να ακολουθούν λιγότερο υγιεινή διατροφή και είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν κανένα.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «όσοι καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά ή άλλα ροφήματα με ζάχαρη, αποκτούν υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ίαν Τζ. Μπράουν, από το Imperial College στο Λονδίνο και πρόσθεσε πως το πρόβλημα μπορεί να εντείνει η αυξημένη κατανάλωση άλατος, η οποία επίσης παρατηρήθηκε μεταξύ των εθελοντών, που κατανάλωναν καθημερινά ροφήματα με προσθήκη ζάχαρη.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Ουρική αρθρίτιδα: Προσοχή στα καθημερινά ροφήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο Ουρική αρθρίτιδα: Προσοχή στα καθημερινά ροφήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο
  2. Σπύρος Μπιμπίλας: Τι λέει για τον Στάθη Ψάλτη και την υγεία του; Σπύρος Μπιμπίλας: Τι λέει για τον Στάθη Ψάλτη και την υγεία του;
  3. Άδωνις Γεωργιάδης: Ο κ. Τσίπρας κάνει την εξεταστική μόνο για εμένα Άδωνις Γεωργιάδης: Ο κ. Τσίπρας κάνει την εξεταστική μόνο για εμένα
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook