Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Τελικά ο γάμος…παχαίνει!

Τελικά ο γάμος…παχαίνει!
Ο γάμος προσθέτει κιλά στο ζευγάρι. Οι παντρεμένοι έχουν δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν παχυσαρκία σε σύγκριση με τους ανύπαντρους.

 

Οι άνδρες έχουν τριπλάσιο κίνδυνο και οι γυναίκες διπλάσιο να εκδηλώσουν «κεντρική» παχυσαρκία, δηλαδή λίπος στην περιοχή της μέσης.
Στο οικογενειακό τραπέζι, ωστόσο, βρίσκεται και το «αντίδοτο» κατά της παχυσαρκίας. Πέντε οικογενειακά γεύματα την εβδομάδα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης αυξημένου σωματικού βάρους και παχυσαρκίας στα παιδιά και τους νέους 4 έως 20 ετών.
 
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο 8ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η παχυσαρκία αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως. Τα ποσοστά της αυξήθηκαν από το 2003 στην Ευρώπη κατά 20% έως 30%, με εξαίρεση τις σκανδιναβικές χώρες, όπου εφαρμόζονται προγράμματα πρόληψης.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 25% έως 30% των ελληνόπουλων είναι υπέρβαρα και το 8% έως 10% παχύσαρκα. Ακόμη πιο απογοητευτική είναι η εικόνα στους ενηλίκους, με το 40% των ανδρών και το 26% των γυναικών να είναι υπέρβαροι και το 26% και 18,2% αντίστοιχα να είναι παχύσαρκοι.
 
Μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ασκληπιείου της Βούλας σε 540 παιδιά δυόμισι έως 14 ετών έδειξε ότι οι συνήθειες ζωής συνδέονται με την παχυσαρκία.
 
Τα παιδιά που είχαν φυσιολογικό βάρος παρακολουθούν τηλεόραση 2,3 ώρες την ημέρα, τα υπέρβαρα 3,1 ώρες και τα παχύσαρκα 3,3 ώρες. Παιδιά που έχουν έστω και έναν γονιό παχύσαρκο παρακολουθούν περισσότερες ώρες τηλεόραση, συγκριτικά με εκείνα που δεν έχουν παχύσαρκους γονείς (3,2 έναντι 2,6 ωρών).
 
Εφιαλτικό πρόβλημα για 4.000 Έλληνες είναι η ναρκοληψία. Πρόκειται για έντονη υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας, που λαμβάνει τη μορφή επεισοδίων ύπνου, στα οποία οι πάσχοντες δεν μπορούν να αντισταθούν. Οι περισσότεροι την αποδίδουν σε κόπωση και η διάγνωσή της γίνεται αρκετά χρόνια αργότερα, αν και υπάρχει θεραπεία.
 
Οι επιστήμονες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αυστηρές και μακροχρόνιες δίαιτες αδυνατίσματος και τη χρήση υποκατάστατων τροφίμων.
Στον αντίποδα, πολύ ωφέλιμα είναι τα συχνά οικογενειακά γεύματα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, το πρωινό και το δεκατιανό. Χαρακτήρισαν κορυφαία διατροφική επιλογή τη μεσογειακή δίαιτα, επικαλούμενοι μελέτη επιστημόνων του «Αγία Ολγα» σε 54 μοναχές και 68 γυναίκες παρόμοιας ηλικίας.
 
Η διατροφή των μοναχών, είπαν, προσεγγίζει το μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας.
 
Η μελέτη έδειξε ότι προσλάμβαναν 1.385 θερμίδες την ημέρα, έναντι 1.615 των υπόλοιπων γυναικών του δείγματος. Είχαν μέση ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων 46,6% (έναντι 43,9%), λίπους 38,5% (έναντι 42,5%) και πρωτεϊνών 14,6% (έναντι 17,4%). Η μέση ολική τιμή χοληστερόλης τους ήταν 179,47 έναντι 195,48 του δείγματος και των τριγλυκεριδίων 81,24 έναντι 109,52.
 
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε