Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τέλος από το 2011 στην Ευρώπη τα επικίνδυνα μπιμπερό

Η δισφαινόλη Α είναι απαγορευμένη στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε πολλές αμερικανικές πολιτείες. Μπιμπερό με αυτή την ουσία θα απαγορευτούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στις αρχές του 2011 την απαγόρευση στην ΕΕ των μπιμπερό που περιέχουν δισφαινόλη Α, μια αμφιλεγόμενη χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών δοχείων για τρόφιμα και η οποία έχει ήδη απαγορευτεί στη Δανία και τη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο Επίτροπος για θέματα Υγείας Τζον Ντάλι θα προτείνει την απαγόρευση αυτή για τα μπιμπερό “λόγω των αμφιβολιών που υπάρχουν” όσον αφορά την ασφάλεια της ουσίας αυτής “για τα μωρά και τα παιδιά μικρής ηλικίας”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Φρεντερίκ Βενσάν.

Ο Επίτροπος επιθυμεί τη ρύθμιση του ζητήματος αυτού “στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2011”, προσέθεσε και σημείωσε ότι ο Ντάλι συνάντησε εκπροσώπους της βιομηχανίας στο πλαίσιο της επεξεργασίας της πρότασής του.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε ήδη από τον Ιούνιο υπέρ της απαγόρευσης της κατασκευής και της κυκλοφορίας στην αγορά μπιμπερό που περιέχουν δισφαινόλη Α (BPA).

Ο Επίτροπος στηρίζει τις επιφυλάξεις του στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) της 23ης Σεπτεμβρίου, εξήγησε ο Βενσάν.

“Η γνωμοδότηση της EFSA επιβεβαιώνει την ημερήσια επιτρεπόμενη ποσότητα, αλλά επισημαίνει κάποιες ζώνες στις οποίες υπάρχουν σκιές, στηριζόμενη σε νέες μελέτες”, σημείωνε ο Ντάλι σε ανακοίνωσή του στις αρχές Οκτωβρίου, διευκρινίζοντας ότι στις ζώνες αυτές οι επιδράσεις της ουσίας αυτής στην υγεία “δεν μπορούν να αξιολογηθούν”.

“Δεν αποκλείεται (η δισφαινόλη Α) να μπορεί να έχει μια επίδραση στην ανάπτυξη (του ανθρωπίνου σώματος), στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εμφάνιση όγκων. Πρόκειται για ένα νέο στοιχείο το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε μια ενδεχόμενη δράση που θα αναληφθεί από την Επιτροπή”, υπογράμμιζε τότε ο Ντάλι.

Η Γαλλία και η Δανία έχουν ήδη αποφασίσει μονομερώς να απαγορεύσουν την κατασκευή και την κυκλοφορία στην αγορά μπιμπερών που περιείχαν δισφαινόλη Α.

Η απαγόρευση στη Δανία είναι πιο εκτεταμένη, καθώς αφορά όλα τα προϊόντα που περιέχουν BPA και χρησιμοποιούνται στη διατροφή των παιδιών ως την ηλικία των 3 ετών.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε