Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Τεστ αναπνοής για τον καρκίνο

Οι καρκίνοι του στόματος, οισοφάγου, λάρυγγα κλπ συχνά τυγχάνουν καθυστερημένης διάγνωσης και, γι’ αυτό το λόγο, θεραπεύονται πιο δύσκολα.

Ένα τεστ αναπνοής που θα κάνει έγκαιρη διάγνωση μερικών μορφών του καρκίνου (στόματος, οισοφάγου, πνευμόνων κ.ά.), έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στη στιγμή της υλοποίησής του, καθώς ισραηλινοί επιστήμονες δημιούργησαν μια ηλεκτρονική “μύτη”, που μπορεί να ανιχνεύσει τις χημικές “υπογραφές” της νόσου στην ανάσα των ασθενών.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι μια μέρα η νέα χημική μέθοδος θα χρησιμοποιείται ευρέως, όμως εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετά, ακόμη, χρόνια ερευνών για να βεβαιωθεί ότι το τεστ είναι όντως αξιόπιστο και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους γιατρούς.

Η ισραηλινή συσκευή, που αποκαλείται “νανο-τεχνητή μύτη”, ανιχνεύει τα μόρια που υπάρχουν στις περιπτώσεις καρκίνου. Όμως, η αξιοπιστία της πρέπει να δοκιμαστεί σε πολύ μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Οι καρκίνοι του στόματος, οισοφάγου, λάρυγγα κλπ συχνά τυγχάνουν καθυστερημένης διάγνωσης και, γι’ αυτό το λόγο, θεραπεύονται πιο δύσκολα. Η έγκαιρη διάγνωση βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπισή τους, γι’ αυτό ένα νέο τεστ αναπνοής θα αποτελούσε σημαντική συμβολή στις προοπτικές θεραπείας.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε