Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Τέστ για Αλτσχάιμερ σε 30 δευτερόλεπτα!

Ερευνητές πανεπιστημίου του Λονδίνου αναπτύσσουν ένα τεστ το οποίο μέσα σε μισό λεπτό θα ανιχνεύει τα σημάδια της νόσου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέιβιντ Μπανς, ανακάλυψαν έναν απλό τρόπο εντοπισμού προειδοποιητικών σημάτων της νόσου με χρήση υπολογιστή. Οπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, η ερευνητική ομάδα μελέτησε τομογραφίες του εγκεφάλου φαινομενικώς υγιών ανδρών και γυναικών, ηλικίας από 44 έως 48 ετών, αναζητώντας μικροσκοπικές βλάβες, μικρότερες από έναν κόκκο ρυζιού η καθεμία. Οπως προέκυψε, περίπου στο 15% των 428 εθελοντών εμφανίστηκαν τέτοιες μικρές βλάβες στο κέντρο της μνήμης, οι οποίες ήταν μάλιστα παρόμοιες με εκείνες που εντοπίζονται σε μετά θάνατον εξετάσεις ατόμων που έπασχαν από Αλτσχάιμερ.

Στη συνέχεια οι ερευνητές υπέβαλαν τους εθελοντές σε μια εξέταση σε υπολογιστή η οποία κατέγραφε τα ανακλαστικά τους. Οπως προέκυψε, τα άτομα που παρουσίαζαν τις μικροσκοπικές βλάβες στον εγκέφαλο είχαν και τους πιο περίεργους χρόνους αντίδρασης.

Η διαγνωστική εξέταση, η οποία απευθύνεται σε 40ρηδες, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε δύο έως πέντε χρόνια, επιτρέποντας σε πολλά άτομα να αναλάβουν προληπτική δράση προκειμένου να επιβραδύνουν την εμφάνιση της ασθένειας. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μελλοντικά αυτό θα έχει την ευρεία διάδοση που έχουν σήμερα οι εξετάσεις αίματος. Σημειώνεται πως η διάγνωση της νευροεκφυλιστικής νόσου βασίζεται αυτήν τη στιγμή σε απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου ή σε τεστ μνήμης, ωστόσο η οριστική διάγνωση γίνεται μόνο μετά θάνατον.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε