Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Τεστ προειδοποιεί για πρόωρη εμμηνόπαυση

Πιο κοντά στην ανάπτυξη εξέτασης που θα προειδοποιεί τις γυναίκες για πιθανό πρόωρο τέλος της γονιμότητας τους

Επιστήμονες ήλθαν ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός γενετικού τεστ που θα προειδοποιεί τις γυναίκες σχετικά με ένα πιθανό πρόωρο τέλος της γονιμότητάς τους. Το τεστ θα δείχνει ποιες γυναίκες θα περάσουν στην εμμηνόπαυση πριν από τα 35 έτη τους, πολύ νωρίτερα δηλαδή από το φυσιολογικό- συνήθως η εμμηνόπαυση εμφανίζεται στις γυναίκες μετά τα 45 τους χρόνια. Η πρόωρη εμμηνόπαυση πλήττει μία στις 20 γυναίκες και μπορεί να «γκρεμίσει» το όνειρο της μητρότητας.
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Πενίνσουλα του Πανεπιστημίου του Εξετερ και από το βρετανικό Ινστιτούτο για την Ερευνα στον Καρκίνο (ΙCR) αναφέρουν ότι έριξαν φως στον ρόλο-«κλειδί» που διαδραματίζουν τέσσερα γονίδια σε ό,τι αφορά την έλευση της πρόωρης εμμηνόπαυσης. Το επέτυχαν μέσα από τη μελέτη 2.000 γυναικών που είχαν βιώσει πρόωρη εμμηνόπαυση, καθώς και αντίστοιχου αριθμού γυναικών που δεν είχαν εμφανίσει τέτοιο πρόβλημα.
 
Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Ηuman Μolecular Genetics», αν και κάθε γονίδιο ξεχωριστά φάνηκε να επιδρά στον κίνδυνο εμφάνισης πρόωρης εμμηνόπαυσης, ο συνδυασμός και των τεσσάρων γονιδίων ήταν καταλυτικός. Με βάση τα νέα ευρήματα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες θα μπορούν να υποβάλλονται σε ένα γενετικό τεστ ώστε να βλέπουν αν έχουν γενετική προδιάθεση για πρόωρη εμμηνόπαυση και να σχεδιάζουν αναλόγως τη ζωή τους.
 
Η επικεφαλής της μελέτης δρ Αννα Μάρεϊ από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ τόνισε ότι «εκτιμάται πως η ικανότητα σύλληψης της γυναίκας μειώνεται περί τα 10 χρόνια πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.Ετσι,όσες γυναίκες είναι γενετικώς “προορισμένες” να περάσουν πρόωρα στην εμμηνόπαυση και καθυστερούν να αποκτήσουν παιδιά, είναι επόμενο να έχουν προβλήματα σύλληψης.Τα νέα ευρήματα αποτελούν το πρώτο στάδιο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ενός απλού και σχετικώς φθηνού γενετικού τεστ που θα βοηθήσει αυτές τις γυναίκες».
 
 
Δύο δίδυμα κοριτσάκια που γεννήθηκαν στη Γερμανία τον Ιούνιο και ένα αγοράκι που γεννήθηκε στην Ιταλία τον περασμένο μήνα είναι τα πρώτα παιδιά που ήλθαν στον κόσμο με εφαρμογή της τεχνικής του συγκριτικού γενωμικού υβριδισμού (CGΗ) κατά την οποία γίνεται εξονυχιστικός γονιδιακός έλεγχος των ωαρίων πριν από τη γονιμοποίησή τους ή και των εμβρύων πριν από την εμφύτευσή τους στη μήτρα.

Οι πρώτες αυτές γεννήσεις αποτελούν μέρος πιλοτικής μελέτης στην Μπολόνια της Ιταλίας και στη Βόννη της Γερμανίας. Οπως ανέφερε ο Λούκα Τζιαναρόλι ο οποίος συμμετείχε στην πιλοτική μελέτη, σήμερα δύο στα τρία έμβρυα που εμφυτεύονται στη μήτρα κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν αναπτύσσονται τελικώς φυσιολογικά, με αποτέλεσμα η κύηση να αποτυγχάνει. «Τώρα πια όμως έχουμε στα χέρια μας μια νέα τεχνολογίααυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής» .

 
Το επόμενο βήμα για τους ειδικούς είναι να περάσουν σε μια μεγάλου εύρους κλινική δοκιμή της μεθόδου.
 
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε