Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 32 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Το άσπρο κρασί χαλάει τα δόντια

Το άσπρο κρασί χαλάει τα δόντια
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 22.10.2009 | 11:33
Πρώτη δημοσίευση: 22.10.2009 | 11:33

Εκτός από τις καραμέλλες και τα γλυκά, τώρα και το λευκό κρασί μας στέλνει στον οδοντίατρο

Η έρευνα γερμανών επιστημόνων, που ως γνωστό προτιμούν την μπύρα, λέει οτι η απόλαυση ενός ποτηριού άσπρου κρασιού σε τακτική βάση μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα δόντια αφού διαβρώνει την αδαμαντίνη.

Βέβαια, οι γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν κανείς τρώει τυρί ταυτόχρονα ή μετά το άσπρο κρασί, αντισταθμίζει τις οξειδωτικές επιπτώσεις του κρασιού, επειδή το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο(κάτι ξέρουν οι γάλλοι που τα συνδυάζουν).

Το άσπρο κρασί «επιτίθεται» στο ασβέστιο των δοντιών, αλλά το ασβέστιο του τυριού βοηθά το σάλιο να εξουδετερώσει την όξινη επίδρασή του. Αντίθετα, αν κανείς τρώει φράουλες μαζί με το κρασί του ή ανακατεύει αφρίζοντες λευκούς οίνους με φρουτοχυμούς, επιδεινώνει το πρόβλημα.


Δόντια ενηλίκων που βυθίστηκαν σε λευκό κρασί για μία μέρα, έχασαν τόσο ασβέστιο όσο και φώσφορο σε βάθος μέχρι 60 μικρομέτρων στην επιφάνεια της αδαμαντίνης, ποσότητα που θεωρείται σημαντική.


Τα κρασιά της ποικιλίας "Ρίσλινγκ" τείνουν να έχουν την πιο σημαντική επίδραση στα δόντια, επειδή έχουν χαμηλότερο pH. Λιγότερα επηρεάζουν τα δόντια τα κόκκινα κρασιά όπως το "πινό" και το "ριόχα".   Διαδώστε αυτό το άρθρο