Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Το e-coli ανιχνεύεται σε ζώα και λαχανικά στη Θεσσαλία

Το e-coli ανιχνεύεται σε ζώα και λαχανικά στη Θεσσαλία

Το εντεροαιμοραγικό κολοβακτηρίδιο ανιχνεύεται τόσο σε ζώα όσα και σε τρόφιμα στην περιοχή.

Πριν δυο χρόνια καταγράφηκε μόνο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε άνθρωπο, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, Χρίστο Χατζηχριστοδούλου, άρθρο του οποίου περιλαμβάνεται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο επίκουρος καθηγητής απατώντας σε ερώτημα, σχετικό με το “ποια” είναι η επίπτωση των τροφιμογενών νοσημάτων, στην Ελλάδα, αναφέρεται σε έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για να τονίσει ότι στην Ελλάδα, υπάρχει «σοβαρό πρόβλημα υποδιάγνωσης και υποδήλωσης των τροφιμογενών νοσημάτων.

Οπως διευκρινίζει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια στην Θεσσαλία και δεν συνδέεται με τον θόρυβο που έχει προκληθεί τον τελευταίο καιρό και τους θανάτους που καταγράφονται σε ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφέρει δε ότι, ένα τέτοιο περιστατικό είχε καταγραφεί στην Θεσσαλία, πριν από δύο χρόνια-χωρίος να είναι θανατηφόρο- ενώ περισσότερα περιστατικά ανιχνεύονται σε ζώα και τρόφιμα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, που είναι και επικεφαλής του Εργαστηρίου που διεξάγει την έρευνα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός, ότι δεν γίνονται ουσιαστικοί και επαρκείς έλεγχοι για τον εντοπισμό τροφιμογενών νοσημάτων, παρότι συχνά έρχονται στην επικαιρότητα τέτοια θέματα που προσλαμβάνουν διαστάσεις διατροφικών σκανδάλων.

Διαβάστε επίσης: Νέα εκδοχή για την αιτία επιδημίας απο το E.coli

Θεσσαλία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε