Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου!

Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου!

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι από 10 χώρες συμμετείχαν σε μελέτη που έγινε τα τελευταία 13 χρόνια και αναδεικνύει τους κινδύνους από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, ιδίως όσον αφορά τον καρκίνο του εντέρου.

Τα λουκάνικα, το σαλάμι, το μπέικον, τα χάρμπουγκερ και τα άλλα κόκκινα επεξεργασμένα κρέατα φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και έρευνες επιστήμονες.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε τέτοιου είδους κρέατα, συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και, τελικά, πρόωρο θάνατο.

Εκτιμάται πως αιτία μπορεί να είναι το αλάτι και οι άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή και τη συντήρηση των επεξεργασμένων κρεάτων. Από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε τέτοια κρέατα, τείνουν επίσης να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, να καπνίζουν, να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, να ασκούνται λιγότερο σωματικά και γενικότερα να έχουν συνήθειες επιβλαβείς για την υγεία τους.

Η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε ότι όσοι έτρωγαν πάνω από 160 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος τη μέρα (δηλαδή περίπου δύο λουκάνικα και μια φέτα μπέικον) είχαν κατά μέσο όρο 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα στη διάρκεια των 13 ετών που διήρκεσε η μελέτη, σε σχέση με όσους έτρωγαν μόνο 20 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά. Συνολικά, όσο διήρκεσε η έρευνα, πέθαναν περίπου ένας στους 17 ανθρώπους του δείγματος, οι 10.000 από καρκίνο και οι 5.500 από καρδιά.

Αν όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, έτρωγαν το πολύ 20 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος τη μέρα, το 3% των πρόωρων θανάτων θα είχαν αποφευχθεί. Από την άλλη, λίγη κατανάλωση κόκκινου κρέατος χρειάζεται, επειδή περιέχει βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες, όπως σίδηρο.
Για να πάρει ένας άνθρωπος τις αναγκαίες πρωτεϊνες, υπάρχουν διάφορες άλλες πηγές, όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, τα όσπρια κ.α.

Επικεφαλής της έρευνες ήταν η καθηγήτρια Σαμπίν Ρόρμαν του πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Από ελληνικής πλευράς, στη μελέτη συμμετείχαν ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Τριχόπουλος (καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ), η βιοπαθολόγος-διατροφολόγος Αντωνία Τριχοπούλου και η Ανδρονίκη Νάσκα (επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακάλυψαν DNA αλόγου στο “Λουκάνικο Χωριάτικο”

Καθησυχαστικοί οι κρεοπώλες: Ποτέ δεν πουλήσαμε κρέας αλόγου

Νέο κρούσμα εντόπισε ο ΕΦΕΤ – Καβουρμάς με κρέας αλόγου

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές – Εντοπίστηκε DNA αλόγου σε κατεψυγμένα κρέατα στην Ελλάδα

ΙΚΕΑ: “Τα λουκάνικα είναι από πιστοποιημένους Έλληνες παραγωγούς”

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε