Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λίγα Σύννεφα 21 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Το κρέας «τρελαίνει» τις ορμόνες των κοριτσιών

Το κρέας «τρελαίνει» τις ορμόνες των κοριτσιών
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 11.06.2010 | 15:33
Πρώτη δημοσίευση: 11.06.2010 | 15:33

Ανήλικα κορίτσια που καταναλώνουν πολύ κρέας κατά την παιδική τους ηλικία, εμφανίζουν νωρίτερα περίοδο (εμμηνόρροια).

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα έρευνας του πανεπιστημίου του Μπράιτον στη Βρετανία, εκτιμά παράλληλα ότι το πολύ κρέας μπορεί να βοηθήσει σε μια μελλοντική επιτυχή εγκυμοσύνη.

Βρετανοί ερευνητές συνέκριναν τη διατροφή περισσότερων των 3.000 12χρονων κοριτσιών. Διαπίστωσαν ότι η μεγάλη κατανάλωση κρέατος στις ηλικίες των τριών ετών (πάνω από οκτώ μερίδες κρέατος την εβδομάδα) και των επτά ετών (12 μερίδες κρέατος την εβδομάδα) συσχετίζονταν στενά με την πρόωρη έναρξη της περιόδου.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πλούσια σε κρέας διατροφή προετοιμάζει το σώμα για την εγκυμοσύνη, ωθώντας τον οργανισμό σε μια πρόωρη εφηβεία. Στη διάρκεια του 20ού αιώνα μειώθηκε δραματικά η μέση ηλικία έναρξης της περιόδου στα κορίτσια, αν και τώρα φαίνεται να σταθεροποιείται ξανά. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται ότι οφείλεται στην καλύτερη διατροφή και στα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας, που επιδρούν στις ορμόνες.

Στα επτάχρονα κορίτσια που τρώνε πολύ κρέας, υπάρχει 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν περίοδο μέχρι τα 12 χρόνια τους, σε σχέση με όσα κορίτσια τρώνε λίγο κρέας. Αυτό φαίνεται να ισχύει ανεξάρτητα από το βάρος του κοριτσιού, αν και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα βαρύτερα κορίτσια τείνουν να έχουν περίοδο νωρίτερα.

Η πρόωρη έναρξη της περιόδου έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ίσως επειδή αυτές οι γυναίκες εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ορμονών οιστρογόνων για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Όμως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είναι ανάγκη να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες ενός κοριτσιού.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Ουρές και ένταση στη Θεσσαλονίκη για λίγο κρέας [pics, vid] Ουρές και ένταση στη Θεσσαλονίκη για λίγο κρέας [pics, vid]
  2. Θεσσαλονίκη: Ατελείωτες ουρές σε διανομή τροφίμων - Περιμένουν ώρες για λίγο κρέας και τυρί [pics] Θεσσαλονίκη: Ατελείωτες ουρές σε διανομή τροφίμων - Περιμένουν ώρες για λίγο κρέας και τυρί [pics]
  3. Σε τι θερμοκρασία πρέπει να φτάνει το κρέας για να είναι ασφαλές [vid] Σε τι θερμοκρασία πρέπει να φτάνει το κρέας για να είναι ασφαλές [vid]