Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 37 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Το παιδικό εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα δεν προστατεύει στην εφηβεία

Το παιδικό εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα δεν προστατεύει στην εφηβεία
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 11.05.2010 | 09:31
Πρώτη δημοσίευση: 11.05.2010 | 09:31

Το 75% των εφήβων που εμβολιάστηκε στην παιδική του ηλικία για την μηνιγγίτιδα C είναι απροστάτευτο ενάντια στη σοβαρή νόσο.

 
Αυτό ανακάλυψαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και όπως λένε η επίδραση του εμβολίου εξαφανίζεται ως την εφηβική ηλικία. Μάλιστα οι ειδικοί λένε ότι πιθανότατα είναι απαραίτητη η χορήγηση μιας ενισχυτικής δόσης του εμβολίου στους εφήβους.
 
Τα αποτελέσματα προέκυψαν ύστερα από μελέτη σε 250 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών. Οι ερευνητές μελέτησαν την ανοσία των παιδιών ενάντια στη μηνιγγίτιδα C επτά χρόνια μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Ανακάλυψαν ότι μόνο το 25% των μικρών συμμετεχόντων στη μελέτη παρουσίαζε υψηλά επίπεδα αντισωμάτων.
 
Βέβαια οι ειδικοί σημειώνουν ότι προς το παρόν στις περισσότερες χώρες τα παιδιά συνεχίζουν να είναι προστατευμένα από τη μηνιγγίτιδα C χάρη στην αποκαλούμενη “ανοσία της αγέλης”. Αυτό σημαίνει ότι μέσω του εμβολιασμού κάποιων παιδιών, ο οποίος οδηγεί σε σημαντική μείωση των κρουσμάτων της νόσου, προστατεύονται και τα μη εμβολιασμένα παιδιά.
 
Ωστόσο ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Άντριου Πόλαρντ πρόσθεσε ότι αν η ανοσία αγέλης αρχίσει να μειώνεται, τότε πολλά παιδιά θα είναι ευάλωτα απέναντι στην ασθένεια.
 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο