Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 24 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Το στρες μπορεί να καθυστερήσει την... εγκυμοσύνη!

Το στρες μπορεί να καθυστερήσει  την... εγκυμοσύνη!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 26.08.2010 | 06:00
Πρώτη δημοσίευση: 21.08.2010 | 09:46

Αν θέλετε να μείνετε πιο εύκολα έγκυος τότε θα πρέπει να βάλετε στην άκρη το στρες και το άγχος....

Το υψηλό επίπεδο στρες μπορεί να καθυστερήσει αρκετά την εγκυμοσύνη, όπως επιβεβαιώνει για πρώτη φορά μια βρετανική επιστημονική έρευνα. Στο πλαίσιο της μελέτης μετρήθηκαν από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τα επίπεδα δύο ορμονών που σχετίζονται με το στρες (της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης)

σε υποψήφιες μητέρες και διαπιστώθηκε πως όσες είχαν υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης, είχαν κατά 12% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι στη διάρκεια των γόνιμων ημερών του κύκλου τους, σε σχέση με όσες είχαν χαμηλό επίπεδο αδρεναλίνης.

Δεν διαπιστώθηκε όμως διαφορά, προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών, στις πιθανότητες εγκυμοσύνης όσον αφορά την κορτιζόλη, που επίσης αποτελεί δείκτη στρες. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα ζευγάρια πρέπει να επιδιώκουν να μείνουν όσο γίνεται πιο χαλαρά όταν προσπαθούν για μωρό.

Σε μερικές περιπτώσεις ίσως θα είχε νόημα να κάνουν κάποιες τεχνικές χαλάρωσης, συμβουλευτική ψυχοθεραπεία ή, ακόμα, γιόγκα και διαλογισμό», δήλωσε η καθηγήτρια Cecilia Ρyper. Η μελέτη δημοσιεύεται στο «Journal of Fertility and Sterility».   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook