Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τομογραφία για την πρόληψη Αλτσχάιμερ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μια συγκεκριμένη τομογραφία μπορεί να αναγνωρίζει πια άτομα βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου.

Οι τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων δείχνουν ότι άτομα με ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ στην οικογένειά τους, παρουσιάζουν συσσώρευση παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, ακόμα κι αν πρόκειται για ανθρώπους απόλυτα υγιείς. Δεν αποκλείεται λοιπόν, η εξέταση αυτή να μπορεί να αναγνωρίζει τα άτομα υψηλού κινδύνου. 

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. «Η ελπίδα μας είναι ότι μια μέρα θα μπορέσουμε να διαγιγνώσκουμε τη διαδικασία της νόσου του Αλτσχάιμερ προτού εκδηλωθούν συμπτώματα, όταν ο εγκέφαλος είναι ακόμα υγιής» επεσήμανε στο Reuters η Λίσα Μοσκόουν του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. 

Όπως προέκυψε από τις μέχρι τώρα έρευνες και τομογραφίες, άτομα με οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ –ιδίως αν πρόκειται για τις μητέρες τους- είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάζουν συσσώρευση του λεγόμενου β-αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που όλα δείχνουν πως παίζει σημαντικό ρόλο στη νόσο. 

«Έχουν 20% περισσότερες αποθέσεις β-αμυλοειδούς στους εγκεφάλους τους. Με άλλα λόγια, αντιμετωπίζουν σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο», σύμφωνα με τη Λίσα Μασκόουν. Η τομογραφια εκπομπής ποζιτρονίων απεικονίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου τρισδιάστατα. Πριν ο κάθε εθελοντής υποβληθεί στην τομογραφία, του έγινε ένεση μιας ραδιενεργού χρωστικής ουσίας που συνδέεται στα συσσωματώματα του β-αμυλοειδούς. 
Η συγκεκριμένη χρωστική εκπέμπει ποζιτρόνια, τα οποία αντιδρούν ακαριαία με ηλεκτρόνια και εκπέμψουν ακτίνες γάμμα που μπορούν να ανιχνευθούν.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε