Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΕΝΦΙΑ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Λίγα Σύννεφα 14 Αθήνα Αναλυτικά

Τομογραφία για την πρόληψη Αλτσχάιμερ

Τομογραφία για την πρόληψη Αλτσχάιμερ
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 16.03.2010 | 21:19
Πρώτη δημοσίευση: 16.03.2010 | 21:19

Μια συγκεκριμένη τομογραφία μπορεί να αναγνωρίζει πια άτομα βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου.

Οι τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων δείχνουν ότι άτομα με ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ στην οικογένειά τους, παρουσιάζουν συσσώρευση παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, ακόμα κι αν πρόκειται για ανθρώπους απόλυτα υγιείς. Δεν αποκλείεται λοιπόν, η εξέταση αυτή να μπορεί να αναγνωρίζει τα άτομα υψηλού κινδύνου. 

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. «Η ελπίδα μας είναι ότι μια μέρα θα μπορέσουμε να διαγιγνώσκουμε τη διαδικασία της νόσου του Αλτσχάιμερ προτού εκδηλωθούν συμπτώματα, όταν ο εγκέφαλος είναι ακόμα υγιής» επεσήμανε στο Reuters η Λίσα Μοσκόουν του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. 

Όπως προέκυψε από τις μέχρι τώρα έρευνες και τομογραφίες, άτομα με οικογενειακό ιστορικό Αλτσχάιμερ –ιδίως αν πρόκειται για τις μητέρες τους- είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάζουν συσσώρευση του λεγόμενου β-αμυλοειδούς, μιας πρωτεΐνης που όλα δείχνουν πως παίζει σημαντικό ρόλο στη νόσο. 

«Έχουν 20% περισσότερες αποθέσεις β-αμυλοειδούς στους εγκεφάλους τους. Με άλλα λόγια, αντιμετωπίζουν σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο», σύμφωνα με τη Λίσα Μασκόουν. Η τομογραφια εκπομπής ποζιτρονίων απεικονίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου τρισδιάστατα. Πριν ο κάθε εθελοντής υποβληθεί στην τομογραφία, του έγινε ένεση μιας ραδιενεργού χρωστικής ουσίας που συνδέεται στα συσσωματώματα του β-αμυλοειδούς. 
Η συγκεκριμένη χρωστική εκπέμπει ποζιτρόνια, τα οποία αντιδρούν ακαριαία με ηλεκτρόνια και εκπέμψουν ακτίνες γάμμα που μπορούν να ανιχνευθούν.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Σκεφτείτε θετικά: Αποδεδειγμένα “εργαλεία” για να βγείτε από την κακή διάθεση Σκεφτείτε θετικά: Αποδεδειγμένα “εργαλεία” για να βγείτε από την κακή διάθεση
  2. Ψώρα ή ψωρίαση; Πώς θα καταλάβετε τι έχετε – Οι διαφορές στα συμπτώματα Ψώρα ή ψωρίαση; Πώς θα καταλάβετε τι έχετε – Οι διαφορές στα συμπτώματα
  3. Καμπανάκι υγείας από την κατανάλωση αλκοόλ – Τι έδειξε για τις γυναίκες διεθνής έρευνα Καμπανάκι υγείας από την κατανάλωση αλκοόλ – Τι έδειξε για τις γυναίκες διεθνής έρευνα
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook