Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Συννεφιά 7 Αθήνα Αναλυτικά

Τροφικές αλλεργίες προσβάλουν το 7-8% του παιδικού πληθυσμού

Τροφικές αλλεργίες προσβάλουν το 7-8% του παιδικού πληθυσμού
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 22.03.2010 | 15:47
Πρώτη δημοσίευση: 22.03.2010 | 15:47

Η συχνότητα εμφάνισης τροφικής αλλεργίας στα παιδιά είναι σχεδόν διπλάσια από ότι στους ενήλικες. 

Τροφικές αλλεργίες προσβάλουν περίπου το 7-8% του παιδικού πληθυσμού και αποτελούν το πιο συχνό πρόβλημα της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. 

Το πιο κοινό τροφικό αλλεργιογόνο είναι το γάλα της αγελάδας και ακολουθούν το αυγό, το φιστίκι, το ψάρι, η σόγια , το σιτάρι και τα οστρακοειδή. Για την αντιμετώπιση της αλλεργίας από γάλα αγελάδας, οι επιστήμονες συνιστούν τον μητρικό θηλασμό (ο οποίος μερικές φορές θα πρέπει να συνοδεύεται και από τον αποκλεισμό από τη δίαιτα της θηλάζουσας τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στο βρέφος) τα υποαλλεργικά γάλατα και η υποαλλεργική διατροφή.

«Η συχνότητα της αλλεργίας στο γάλα αγελάδας υπολογίζεται στο 2-3% των βρεφών και ελαττώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Η αλλεργία στο γάλα της αγελάδας εκδηλώνεται με συμπτώματα κυρίως από το πεπτικό σύστημα και το δέρμα και είναι δυνατόν να είναι άμεσου ή επιβραδυνόμενου ή μεικτού τύπου. Οι εκδηλώσεις από τον πεπτικό σωλήνα μπορεί να αφορούν τον οισοφάγο, το στομάχι, το λεπτό έντερο ή και το παχύ έντερο» αναφέρει η επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής-παιδιατρικής γαστρεντερολογίας στο ΑΠΘ Μαρία Φωτουλάκη, σε ανακοίνωση που θα παρουσιάζει στο 40ο Παιδιατρικό Συνέδριο της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος το οποίο θα πραγματοποιηθεί 27-28 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Στην ήπια αλλεργία ως γάλα πρώτης επιλογής χορηγούνται τα γάλατα μερικώς υδρολυμένης πρωτεϊνης τα οποία δεν είναι υποαλλεργικά αλλά έχουν ελαττωμένη αντιγονικότητα και είναι εύπεπτα. Τα γάλατα πρωτεϊνης σόγιας, όπως αναφέρει η κ Νούσια-Αρβανιτάκη, δεν πρέπει να χορηγούνται σε βρέφη μικρότερα των 6 μηνών τα οποία έχουν αλλεργία στο γάλα αγελάδας , διότι μπορεί να αναπτύξουν αλλεργία στη σόγια. Επειδή το γάλα σόγιας έχει χαμηλό κόστος και καλύτερη γεύση μπορεί να χορηγηθεί σε νήπια με αλλεργία στο γάλα αγελάδες αφού αποδειχθεί η ανοχή του παιδιού στην πρωτεϊνη σόγιας .


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Πάτρα: Εγκατέλειψαν τρία αγγελούδια - Τα βρήκαν αγκαλιασμένα στο δρόμο! Πάτρα: Εγκατέλειψαν τρία αγγελούδια - Τα βρήκαν αγκαλιασμένα στο δρόμο!
  2. Δείτε πόσα προσφέρει ο χυμός από λάχανο στην υγεία σας Δείτε πόσα προσφέρει ο χυμός από λάχανο στην υγεία σας
  3. Δημόσια εξομολόγηση της Shaya για την υγεία της: Μου έλεγαν ότι ήταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο και μπορεί να...» Δημόσια εξομολόγηση της Shaya για την υγεία της: Μου έλεγαν ότι ήταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο και μπορεί να...»
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook