Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Τσιγάρα γεμάτα βακτηρίδια και ασθένειες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

Τα τσιγάρα είναι εξαιρετικά… “μολυσμένα” με βακτήρια, που μάλιστα προκαλούν σοβαρές ασθένειες στους ανθρώπους.

 

Αυτό προκύπτει από επιστημονική έρευνα αμερικανών και γάλλων ερευνητών.
 
Η έρευνα, που θεωρείται η πρώτη του είδους της διεθνώς, έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μέριλαντ.
 
Σύμφωνα με την μελέτη, “τα ίδια τα τσιγάρα μπορεί να αποτελούν άμεση πηγή έκθεσης, τόσο των ενεργών όσο και των παθητικών καπνιστών, σε μια ευρεία γκάμα δυνητικά παθογόνων μικροβίων”. Οι ερευνητές, που εξέφρασαν την έκπληξή τους για το εύρημά τους, ανέφεραν ότι είναι άγνωστες ακόμα οι συνέπειες από την άποψη της δημόσιας υγείας και συστήνουν περαιτέρω έρευνα στο ζήτημα.
 
Τα τσιγάρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, βρέθηκαν γεμάτα μικρόβια, αρκετά από τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για τους ανθρώπους. “Αν οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να επιβιώσουν από τη διαδικασία του καπνίσματος – και πιστεύουμε ότι μπορούν- τότε μπορούν στη συνέχεια να συνεισφέρουν σε μολυσματικές και σε χρόνιες ασθένειες, τόσο στους καπνιστές όσο και σε όσους απλώς εκτίθενται στον καπνό”, δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας δρ Σάπκοτα. Πρόσθεσε ότι, με δεδομένο πως τα τσιγάρα χρησιμοποιούνται από περισσότερους του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπου παγκοσμίως, είναι κρίσιμο να μάθουμε όσο γίνεται πιο πολλά πράγματα για το βακτηριακό περιεχόμενο των τσιγάρων.
 
Διαπίστωσαν ότι εκατοντάδες είδη βακτηρίων -μερικά των οποίων είναι γνωστό ότι προκαλούν μολύνσεις των πνευμόνων, του αίματος ή του εντέρου- βρίσκονται μέσα σε κάθε τσιγάρο (στη μελέτη ελέγχθηκαν γνωστές μάρκες), ενώ δεν απέκλεισαν ότι περαιτέρω έλεγχοι θα αυξήσουν στο μέλλον σημαντικά τον αριθμό των βακτηρίων που θα ανακαλυφθούν.
 
Οι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβώσουν κρίσιμα ερωτήματα, όπως κατά πόσο τα βακτήρια επιβιώνουν από τη διαδικασία της καύσης του καπνού και αποικίζουν το αναπνευστικό σύστημα των καπνιστών. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ότι ορισμένα “σκληροτράχηλα” μικρόβια μπορούν όντως να μεταδοθούν στον άνθρωπο μέσω της οδού του καπνίσματος. 

Θεωρούν επίσης πιθανό ότι το κάπνισμα εξασθενεί το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα και ότι τα παθογόνα μικρόβια προέρχονται κυρίως από το περιβάλλον παρά από τα ίδια τα τσιγάρα. Για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα, οι επιστήμονες συστήνουν πρόσθετες έρευνες.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε