Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Βιολογικές θεραπείες για ρευματικές παθήσεις με υποδόρια ένεση

Βιολογικές θεραπείες για ρευματικές παθήσεις με υποδόρια ένεση

Νέες βιολογικές θεραπείες για τις ρευματικές παθήσεις με μια υποδόρια ένεση το μήνα .

Νέες καινοτόμες βιολογικές θεραπείες που χορηγούνται μία φορά το μήνα με τη μορφή υποδόριας ένεσης προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα αλλά και επιβράδυνση της εξέλιξης ρευματικών παθήσεων , όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα, οι οποίες προσβάλουν όλες τις ηλικίες και αποτελούν ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. 

Ήδη τον περασμένο Δεκέμβριο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα ένα νέο φάρμακο για τη ρευματοειδική αρθρίτιδα το οποίο χορηγείται ενδοφλεβίως με ορό. Η χορήγηση αυτού του φαρμάκου γίνεται σε ρευματολογικές κλινικές νοσοκομείων και διαρκεί από 1-4 ώρες. Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στη χώρα μας και άλλα δύο φάρμακα τα οποία χορηγούνται με μορφή υποδόριας ένεσης την οποία μπορεί να κάνει ο ίδιος ο ασθενής στον εαυτό του. Το ένα από αυτά είναι για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ το άλλο ενδείκνυται και για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά και για αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα.

Επειδή οι παθήσεις αυτές είναι αυτοάνοσες, οι νέες βιολογικές θεραπείες (μονοκλωνικά αντισώματα) στοχεύουν σε συγκεκριμένα στάδια του ανοσολογικού μηχανισμού, επιδεικνύοντας έτσι μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι των παραδοσιακών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις βιολογικές θεραπείες κατέχουν τα φάρμακα που αναστέλλουν τον παράγοντα νέκρωσης των όγκων (TNFα) , όπως η ινφλιξιμάμπη, η ετανερσέπτη , η ανταλιμουμάμπη, καθώς και νέα φάρμακα όπως η σερολιζουμάμπη και η γκολιμουμπαμπη, που είναι η πρώτη και μοναδική αντι-TNF θεραπεία, η οποία χορηγείται μια φορά το μήνα με υποδόρια ένεση και η οποία πήρε έγκριση ταυτόχρονα για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. 

Στη χώρα μας περισσότεροι από 100.000 άνδρες και γυναίκες πάσχουν από διάφορες φλεγμονώδεις αρθρίτιδες , όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και η ψωριακή αρθρίτιδα. Οι ρευματικές αυτές παθήσεις, συγκριτικά με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, πολλές φορές οδηγούν σε ποιότητα ζωής χαμηλότερη και από αυτή ασθενών με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη και καρκίνο και αποτελούν το πιο συχνό αίτιο μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις κ.λπ.), απουσιών από την εργασία και χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων) τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρας μας, δηλαδή στα άτομα ηλικίας 19-65 ετών. 

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση και εξελικτική νόσος που προσβάλει κυρίως τις αρθρώσεις , αλλά και διάφορα άλλα όργανα. Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα και φαίνεται ότι προτιμά τις γυναίκες, στις οποίες εμφανίζεται τρεις φορές περισσότερο από τους άνδρες, στην ηλικία μεταξύ 40 και 55 ετών. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στην ηλικία των 20 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε παιδιά. Τα κλινικά χαρακτηριστικά της είναι ο πόνος στην άρθρωση, η διόγκωση της άρθρωσης, η αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας της άρθρωσης, η ευαισθησία στην πίεση της άρθρωσης και η πρωινή δυσκαμψία.

Η αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλει τις αρθρώσεις μεταξύ του ιερού οστού και των λαγονίων οστών της λεκάνης, καθώς και τη σπονδυλική στήλη και αρκετά συχνά τις περιφερεικές αρθρώσεις των κάτω άκρων αλλά και άλλα όργανα όπως τα μάτια. Το πρώτο της σύμπτωμα είναι ο φλεγμονώδης πόνος στη μέση και τους γλουτούς, ο οποίος χειροτερεύει με την έλλειψη δραστηριότητας, βελτιώνεται με την άσκηση και συνοδεύεται από πρωινή δυσκαμψία στη μέση. 

Η ψωριασιακή αθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλει τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή /και της σπονδυλικής στήλης και εμφανίζεται σε γυναίκες και άνδρες από την ηλικία των 30 ετών. Στο 10-30% των ασθενών συνοδεύεται από τη δερματική εκδήλωση της ψωρίασης. Τα συμπτώματά της είναι πόνος, διόγκωση της άρθρωσης, θερμότητα, πρωινή δυσκαμψία και τοπική ευαισθησία στη μέση.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε