Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Bροχή 11 Αθήνα Αναλυτικά

Βλαστοκύτταρα αποκαθιστούν την όραση ασθενούς

Θοδωρής Γιάνναρος |
Βλαστοκύτταρα αποκαθιστούν την όραση ασθενούς
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 06.03.2010 | 12:33
Πρώτη δημοσίευση: 06.03.2010 | 12:22

Η αποκατάσταση της όρασης στις περιπτώσεις της πιο κοινής αιτίας τύφλωσης μπορεί να μετατραπεί σε μια επέμβαση ρουτίνας σε λίγα μόνο χρόνια από σήμερα.

Ειδικοί από το Λονδίνο, και συγκεκριμένα, το Οφθαλμιατρικό Νοσοκομείο Μούρφιλντς και το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ πιστεύουν ότι μια θεραπεία με βάση τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα για την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας η οποία πλήττει περίπου το 25% των ατόμων άνω των 60 - είναι υπαίτια για την τύφλωση 15 περίπου εκατομμυρίων ατόμων μόνο στην Ευρώπη- θα μπορέσει μέσα στα επόμενα χρόνια να έχει ευρεία εφαρμογή.
Οι ειδικοί βρίσκονται ήδη στη διαδικασία εξεύρεσης εθελοντών για τη συνέχεια των κλινικών δοκιμών της θεραπείας, οι οποίες σχεδιάζεται να λάβουν χώρα μέσα στο 2010.
Σημειώνεται ότι η ίδια ερευνητική ομάδα έχει ήδη αποκαταστήσει την όραση μικρού αριθμού εθελοντών με εκφύλιση ωχράς κηλίδας με χρήση κυττάρων που ελήφθησαν από τα μάτια των ίδιων των ασθενών. Αυτή τη φορά η μελέτη, που έλαβε τον τίτλο «Το Σχέδιο του Λονδίνου για τη Θεραπεία της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας»), και η οποία χρηματοδοτήθηκε με πολλά εκατομμύρια ευρώ, θα βασιστεί στη χρήση κυττάρων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού τα οποία θα προκύψουν ύστερα από καλλιέργεια μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων στο εργαστήριο, in vitro.
Ήδη, όμως, τα πρώτα θεαματικά αποτελέσματα είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο που μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Ένας άνδρας που είχε τυφλωθεί από το ένα του μάτι τη δεκαετία του 90, μετά από επίθεση που δέχθηκε με καυστικό υγρό επανέκτησε την όρασή του χάρη σε μια πρωτοποριακή θεραπεία με έγχυση μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων.
Ο 38άχρονος, που δέχθηκε την επίθεση προσπαθώντας να επέμβει σε έναν καυγά μέσα σε ένα λεωφορείο σε πόλη της Αγγλίας, είχε υποστεί βλαστοκυτταρική ανεπάρκεια του πρόσθιου θαλάμου, μια οδυνηρή πάθηση η οποία χρειάζεται συνεχή και επίπονη θεραπεία.
Ευχαριστώντας την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Newcastle που έδωσε τέλος στην οδύσσειά του, ο άνδρας είδε ητ νέα πρωτοποριακή θεραπεία «κυριολεκτικά να μεταμορφώνει τη ζωή του».
Η μέθοδος που αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Εφαρμογής Θεραπειών με Βλαστοκύτταρα της Αγγλίας, περιλαμβάνει τη λήψη μιας μικρής ποσότητας μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων από τον υγιή οφθαλμό του ασθενή, την καλλιέργειά τους στο εργαστήριο και στη συνέχεια την εμφύτευσή τους στον κερατοειδή του οφθαλμού που έχει υποστεί τη συγκεκριμένη βλάβη.
Η νέα τεχνική εφαρμόσθηκε με επιτυχία σε αρκετούς ασθενείς, ένας εκ των οποίων ήταν και ο 38άχρονος άνδρας, ενώ, αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται να δοκιμασθεί σε μια μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη μελέτη Φάσης ΙΙ και ΙΙΙ σε μεγάλο αριθμό ασθενών και στη συνέχεια τα αποτελέσματα θα υποβληθούν στην αρμόδια βρετανική αρχή εγκρίσεων προκειμένου να επιτραπεί η θεραπεία.
Θοδωρής Γιάνναρος


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Δερματικό έγκαυμα: Αποκατάσταση εντός ημερών (!) με πρωτοποριακό “πιστόλι βλαστοκυττάρων” [vid] Δερματικό έγκαυμα: Αποκατάσταση εντός ημερών (!) με πρωτοποριακό “πιστόλι βλαστοκυττάρων” [vid]
  2. Δείτε πόσα προσφέρει ο χυμός από λάχανο στην υγεία σας Δείτε πόσα προσφέρει ο χυμός από λάχανο στην υγεία σας
  3. Δημόσια εξομολόγηση της Shaya για την υγεία της: Μου έλεγαν ότι ήταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο και μπορεί να...» Δημόσια εξομολόγηση της Shaya για την υγεία της: Μου έλεγαν ότι ήταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο και μπορεί να...»
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook