Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Βρήκαν το εμβόλιο κατά του Έμπολα;

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο κόσμος βρίσκεται για πρώτη φορά στα πρόθυρα της επιτυχίας στην προσπάθειά του να προστατεύσει τον άνθρωπο από τον Έμπολα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), καθώς τα στοιχεία από τη δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου στη Γουινέα δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τη δοκιμή του εμβολίου VSV-ZEBOV σε περίπου 4.000 ανθρώπους που ήρθαν σε στενή επαφή με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του Έμπολα απέδειξαν ότι παρείχε 100% προστασία για δέκα ημέρες.

Τα εμβόλιο αναπτύχθηκε από την υπηρεσία δημόσιας υγείας του Καναδά (PHAC) και η άδεια κατατέθηκε από τα αμερικανικά εργαστήρια Merck και NewLink Genetics. Η δοκιμή του εμβολίου τελειοποιήθηκε χάρη σε μία σημαντική διεθνή συνεργασία στην οποία συμμετείχαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ειδικοί από τη Νορβηγία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γουινέα.

Τα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν από παγκόσμιους ειδικούς στην υγεία ως “αξιοσημείωτα” και ότι “αλλάζουν το παιχνίδι”.

“Πιστεύουμε πως ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον Έμπολα”, δήλωσε η ειδική για τα εμβόλια του ΠΟΥ Μαρί Πολ Κιένι στους δημοσιογράφους, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Το εμβόλιο μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αναχαιτισθεί η χειρότερη επιδημία του Έμπολα που έχει καταγραφεί και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 11.200 ανθρώπων στη Δυτική Αφρική αφότου ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2013.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε πως τα αποτελέσματα, που δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο από τη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet, είναι μία “εξαιρετικά υποσχόμενη εξελιξη”.
“Πρόκειται να αλλάξει το παιχνίδι”, δήλωσε στους δημοσιογράφους. “Θα αλλάξει τη διαχείριση αυτής της επιδημίας του Έμπολα και μελλοντικών επιδημιών”.

Η δοκιμή αυτή προχώρησε με ταχείες διαδικασίες καθώς ερευνητές σε όλο τον κόσμο κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για την ανακάλυψη θεραπειών και εμβολίων που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά ενώ ο ιός βρισκόταν σε έξαρση.

“Γνωρίζαμε πως ήταν μία κούρσα ενάντια στον χρόνο και πως η δοκιμή έπρεπε να γίνει κάτω από τις πιο απαιτητικές συνθήκες”, δηλώνει ο Τζον-Άρνε Ρότινγκεν, επικεφαλής του ελέγχου μολυσματικών ασθενειών στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής της διοικητικής ομάδας του εμβολίου.

Το εμβόλιο VSV-ZEBOV είναι ένα από τα δύο πιο προωθημένα εμβόλια εναντίον το ιού Έμπολα. Το άλλο, που έχει αναπτυχθεί από τη βρετανική GSK (GlaxoSmithKline) μαζί με το αμερικανικό ινστιτούτο αλλεργιών και μολυσματικών ασθενειών (NIAID), δοκιμάζεται τώρα στη Λιβερία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε