Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Χειμερινή ανοσία μέσω της Διατροφής!

Χειμερινή ανοσία μέσω της Διατροφής!

Κάθε εποχή παράγονται από τη φύση τροφές που μπορούν να ανταποκριθούν στις δεδομένες και συγκεκριμένες

 απαιτήσεις του διαμορφούμενου κλίματος.

Όπως την άνοιξη και το καλοκαίρι έχουμε γευστικά φρούτα, πλούσια σε νερό για την αποφυγή της αφυδάτωσης, έτσι λοιπόν και το χειμώνα υπάρχουν τροφές που μας υποστηρίζουν στην αντιμετώπιση του χειμώνα και των προβλημάτων που μας φέρνει, λόγω του ψύχους.

Έχουν ήδη σημειωθεί τα πρώτα κρούσματα ιώσεων, όπως αυτής της περίφημης γρίπης τύπου Α Η1Ν1, οι οποίες ταλαιπωρούν πολύ κόσμο. . Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για πρόληψη και καταπολέμηση  των φαινομένων  αυτών είναι η σωστή και η ισορροπημένη διατροφή που δίνει, σε καθημερινή βάση, στον οργανισμό το διατροφικό καύσιμο που χρειάζεται για να λειτουργήσει απρόσκοπτα. Πολλοί άνθρωποι αγνοώντας ή αδιαφορώντας ή ακόμα και δυσπιστώντας ως προς τα άμεσα αποτελέσματα της κατανάλωσης των εποχικών αγαθών, καταλήγουν στα φαρμακεία και στην αλόγιστη χρήση διαφόρων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία τους κάνουν να βρίσκονται σε έναν συνεχή φαύλο κύκλο που μόνο προβλήματα δημιουργεί, αλλά και προσφέρει ανοσία …στα μικρόβια.

Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε, αλλά και να αποδεχούμε τις ημαντικές επιδράσεις που έχει η διατροφή στην υγεία μας,  και το πόσο την προστατεύει και την προωθεί. Η ενίσχυση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, και όλου του οργανισμού, γενικά, μπορεί να γίνει αντιληπτή από τον πρώτο κιόλας καιρό.

Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και μέτταλα, που παρέχει τις επαρκείς ποσότητες όλων των βιταμινών των ιχνοστοιχείων, αλά και των μετάλλων, θα μπορούσε να αποτελέσει την καλύτερη ασπίδα προστασία του ανθρώπου απέναντι στις ιώσεις και τις βακτηριακές λοιμώξεις, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσθέοντας του, απλά ετοιμοπόλεμους στρατιώτες. Πιο αναλυτικά, τα αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α και Βιταμίνη C, Ταυρίνη, Q10, Λυκοπένιο, Ρεζβερατρόλη, κλπ.) βοηθούν στη δημιουργία αντισωμάτων, δηλαδή, στρατιωτών που επιτίθενται και καταστρέφουν τους «εισβολείς». Ιδιαίτερα ευεργετικά είναι επίσης τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως, τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, κολιός, πέστροφα, σολωμός), αλλά και σε φιστίκια ηλιόσπορο και σουσάμι και σε κάποια έλαια όπως το σησαμέλαιο, και το αγριοκραμβέλαιο, κλπ.

 Η φύση μας προσφέρει την περίοδο του χειμώνα τρόφιμα ιδιαίτερα πλούσια στα παραπάνω συστατικά. Έτσι λοιπόν λαχανικά όπως το σπανάκι ,το σκόρδο, τα κρεμμύδια ,ο  μαϊντανός ,ο άνηθος τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το μπρόκολο,τα μαρούλια ,τα ρεβίθια, τις φακές και γενικά τα όσπρια, ο αρακάς, τα σπαράγγια, τα ραπανάκια, το σέλινο, το σκόρδο και το πράσο καθώς και χειμερινά φρούτα τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το μάνκο, τα αχλάδια, τα μήλα αποτελούν τα πιο δυνατά όπλα μας στη μάχη κατά των χειμερινών σθενειών.

Διαβάζοντας τα παραπάνω κανείς θα μπορούσε να θεωρήσει ότι προτείνεται μια διατροφή βασισμένη αποκλειστικά και μόνο σε φρούτα και λαχανικά. Αυτό δεν είναι σωστό διότι η διατροφή μας πρέπει να είναι ισορροπημένη, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. ’τομα που βρίσκονται σε ελλειπή διατροφή ή ακολουθούν αυστηρά σχήματα διαίτας με σκοπό το αδυνάτισμα είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε προσβολή από τους ιούς, αν διατροφή που λαμβάνουν δεν είναι τουλάχιστον ισορροπημένη. Το ίδιο συμβαίνει και σε υπέρβαρα άτομα και αυτό γιατί το υπερβάλλον λίπος συσχετίζεται άμεσα με τη δυσλειτουργία της άμυνας του οργανισμού, λόγω της υπολειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.. Σε αυτό το σημείο γίνετε αντιληπτό τι ακριβώς εννοείται όταν αναφερόμαστε στην «ισορροπημένη διατροφή» Με άλλα λόγια το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πλήρη δημητριακά πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρς του καθημερινού μας τραπεζιού  Αυτό γιατί το κρέας και τα όσπρια είναι πολύ πλούσιες πηγές ψευδαργύρου, χαλκού, αλλά και της σειράς Βπό πλευράς βιταμινών που έχει αντιοξειδωτική λειτουργία. Επίσης τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν απαραίτητα προβιοτικά που μας εφοδιάζουν με ευεργετικά προς το γαστροπεπτικό μας σύστημα βακτήρια που μπορούν να συμβάλον θετικά στην καταπολέμηση ακόμη και των ίδιων των ιών και των βακτηρίων.

Επιπροσθέτως, η τακτική άσκηση, που μπορεί να είναι και ένας περίπατος δεκαπέντε, έστω,  λεπτών την ημέρα, αποτελεί απαραίτητο συστατικό για κάθε «συνταγή» που αφορά στον οργανισμό. Λειτουργεί καταλυτικά σε συνδυασμό με τη διατροφή για την προάσπιση, την προστασία και την προώθηση της υγείας μας και της σωματικής ευεξίας. Παρακάτω θα αναφερθούν κάποιαες απλές λεπτομέριες για την κατανόηση των προαναφερθέντων:

 Να υπάρχει μία ισορροπημένη και ποσοτικά επαρκής διατροφή με αρκετά φρούτα και λαχανικά καθημερινά, τακτική κατανάλωση ψαριού, κοτόπουλου και  ελαιολάδου

 Να αθλούμαστε  τουλάχιστον 2-3 φορές εβδομαδιαίως για 15-20 λεπτά της ώρας.

 Να πίνουμε αρκετό νερό (8-10 ποτήρια) και φυσικούς χυμούς.

 Να ξεκουραζόμαστε επαρκώς. Καθημερινός ύπνος 6-8 ώρες είναι αρκετός για να υποστηρίξει το οργανισμόν μας

 Να γνωρίζουμε την αξία των προϊόντων εποχής και να μη καταφεύγουμε σε κατανάλωση τροφίμων που έχουν παραχθεί εκτός εποχής.

Και ας λάβουμε σοβρά υπ όψη πως ένας περίπτος για ψώνια στη λαϊκή αγορά της περιοχής μας είναι, όντως, πολύ πιο διασκεδαστικός από μια επίσκεψη στο φαρμακείο. Χωρίς να υπάρχει σκοπός να θιγεί η αξία των φαρμάκων, σίγουρα είναι καλύτερο να λειτουργούμε προληπτικά παρά κατασταλτικά. Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν τα όπλα της φύσης τα φάρμακα του Θεού, στη μάχη με το  χειμώνα και …τα δώρα του…

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε