Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Υποσχόμενο φάρμακο για την ηπατίτιδα C

Υποσχόμενο φάρμακο για την ηπατίτιδα C
Ελπίδες για θεραπεία της ηπατίτιδας C φαίνεται πως δίνουν κλινικές δοκιμές ενός φαρμάκου.

 

Ένα πειραματικό φάρμακο για την ηπατίτιδα C, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Vertex Ρharmaceuticals, φάνηκε σε προχωρημένες κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ ότι οδήγησε σε ποσοστά θεραπείας της τάξεως του 75% και μάλιστα σε ασθενείς που δεν αντιδρούσαν προηγουμένως στα υπάρχοντα φάρμακα.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας η ουσία τελαπρεβίρη σε συνδυασμό με τις συμβατικές θεραπείες για την ηπατίτιδα C (πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη, ριμπαβιρίνη) οδήγησε το 75% των ασθενών που έλαβαν το «κοκτέιλ» στο να επιτύχουν παρατεταμένη ιολογική απόκριση (SVR)- κάτι που θεωρείται αντίστοιχο της ίασης. Η πειραματική ουσία χορηγήθηκε επί 12 εβδομάδες σε συνδυασμό με τις συμβατικές θεραπείες ενώ ακολούθησε χορήγηση μόνο των συμβατικών φαρμάκων επί 12 ή 36 εβδομάδες.
 
Η τελαπρεβίρη ανήκει σε μια νέα γενιά αντιικών φαρμάκων που έχει δημιουργήσει πολλές ελπίδες στους ειδικούς. Και αυτό διότι τα υπάρχοντα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ παράλληλα προκαλούν συχνά βαριά συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά της γρίπης με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να εγκαταλείπουν τη θεραπεία. Το πειραματικό φάρμακο φαίνεται ότι ξεπερνά τον «σκόπελο» των σοβαρών παρενεργειών.
 
Από “Το Βήμα”
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε