Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αναπνέουμε δηλητήριο – Αρσενικό στον ουρανό της Αθήνας

Για πρώτη φορά επιστήμονες εξέτασαν την χηµική σύσταση των αιωρούµενων µικροσωµατιδίων στον αέρα του Λεκανοπεδίου. Tα ευρήματα είναι άκρως ανησυχητικά.

‘Οπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, τα µικροσωµατίδια (ρύποι) που υπάρχουν στον (καθαρό) αέρα που αναπνέουµε όχι µόνο προέρχονται από επικίνδυνα βαρέα µέταλλα αλλά από το πιο τοξικό χηµικό στοιχείο που υπάρχει, το αρσενικό.

Η έρευνα, που θα δηµοσιευτεί στην επιθεώρηση πυρηνικής φυσικής «Nuclear Instruments and Methods in Physics Research», στηρίχτηκε σε εξειδικευµένες µετρήσεις στη Γερµανία και είναι η πρώτη του είδους που διενεργείται στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Το αρσενικό είναι γνωστό δηλητήριο και σύµφωνα µε τη λίστα που εκδίδει κάθε χρόνο η ΥπηρεσίαΠεριβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (Enviromental Protection Agency) αποτελεί την πιο τοξική χηµική ουσία.

Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι έλληνες επιστήµονες που έκαναν τις εξειδικευµένες µετρήσεις στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης, στον υποθετικά καθαρό ουρανό της Αθήνας υπήρχαν µικροσωµατίδια (τα γνωστά PM 2,5) που αποτελούνταν µόνο από αρσενικό, χωρίς άλλη πρόσµειξη από βαρέα µέταλλα.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε