Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αντιφλεγμονώδες ένοχο για καρδιακές παθήσεις

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Αποζημιώθηκε ασθενής που εξαιτίας του φαρμάκου έπαθε καρδιακή προσβολή.

Με μια δικαστική απόφαση, που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» και δημιουργεί δεδικασμένο,  Αυστραλός ομοσπονδιακός δικαστής, αποφάνθηκε ότι το αντιφλεγμονώδες φάρμακο Vioxx, δεν έπρεπε να διατίθεται στην αγορά. Ο δικαστής αποφάνθηκε πως το συγκεκριμένο φάρμακο διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής πάθησης και πως «η αυστραλιανή θυγατρική εταιρία της αμερικανικής Merck δεν θα έπρεπε να το διαθέτει στην αγορά, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία».

    Η εταιρία είχε μηνυθεί από  59χρονο Αυστραλό ο οποίος υποστήριξε ότι το 2003, κατα την περίοδο που έπαιρνε ένα χάπι Vioxx καθημερινά, υπέστη καρδιακή προσβολή.   Ο δικαστής είπε ότι η εταιρία δεν ενημέρωσε τον ιατρικό κόσμο για τις επικίνδυνες παρενέργειές του και αποφάσισε για τον 59χρονο αποζημίωση ύψους 287.000 δολαρίων. Η εταιρία δήλωσε πως θα υποβάλλει έφεση.

Οι δικηγόροι του 59χρονου είπαν οτι «υπάρχουν εκατοντάδες Αυστραλοί, που υπέστησαν καρδιακά επεισόδια από τη χρήση του Vioxx και πιθανότατα και αυτοί θα διεκδικήσουν αποζημίωση μέσω της δικαστικής οδού».

    Η εταίρία είχε αποσύρει από την αγορά το Vioxx, το 2004, ιατρικά δημοσιεύματα όμως έλεγαν οτι έπρεπε να έχει αποσυρθεί πολύ νωρίτερα.

    Σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, χιλιάδες άτομα από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά ενδέχεται τώρα να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε