Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Αυτά ακούνε οι κυβερνήσεις και θα βγούμε στη σύνταξη στα… 80 μας!

Σίγουρα οι κυβερνήσεις δεν είχαν στα χέρια τους αυτή την έρευνα όταν αποφάσιζαν να αυξήσουν τα όρια συνταξιοδότησης όμως φαίνεται πως τώρα θα την χρησιμοποιούν σαν όπλο!
 

Αν κάποιος θέλει να διατηρήσει τη μνήμη του σε μεγάλη ηλικία, καλό είναι να διατηρεί το μυαλό του «σε φόρμα» μέσω της εργασίας. Αυτό ισχυρίζεται μελέτη δύο αμερικανών οικονομολόγων η οποία βασίστηκε σε στοιχεία πολυετών ερευνών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και άλλες 11 χώρες. Οσο νωρίτερα συνταξιοδοτείται κανείς τόσο πιο γρήγορα αδυνατίζει η μνήμη του, είναι το συμπέρασμα των συγκεκριμένων επιστημόνων.
 
« Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η εργασία αποτελεί πράγματι ένα σημαντικό συστατικό του περιβάλλοντός μας το οποίο μας βοηθάει να λειτουργούμε με τον ευνοϊκότερο τρόπο » λέει η Λόρα Κάρστενσεν , διευθύντρια του Κέντρου Μακροζωίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
 
Κατά την πορεία της έρευνας, οι δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο Ρόμπερτ Γουίλις και η ΣούζανΡοβέντερ, διαπίστωναν επανειλημμένα ότι οι συνταξιούχοι έτειναν να αποδίδουν λιγότερο καλά σε γνωσιακά τεστ από ό,τι όσο συνέχισαν να εργάζονται. Παρ΄ όλα αυτά, σημείωσαν ότι ήταν πιθανότερο να αποσυρθούν από τον εργασιακό στίβο όσοι ένιωθαν τη μνήμη και τις νοητικές τους ικανότητες να εξασθενούν. Η έρευνα αυτή κατέστη δυνατή διότι το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Γήρατος ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια μια μεγάλη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 22.000 Αμερικανοί άνω των 50 ετών. Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν κάθε δύο χρόνια σε τεστ μνήμης που εξέταζαν πόσο καλά μπορούσαν οι συμμετέχοντες να θυμούνται μια λίστα δέκα ουσιαστικών, αμέσως αφότου τα άκουγαν και δέκα λεπτά αργότερα. «Αριστα» θεωρείται το «20» που σημαίνει ότι ο εθελοντής θυμήθηκε όλα τα ουσιαστικά και στις δύο περιστάσεις. Ο λόγος που επιλέχθηκε αυτού του είδους η δοκιμασία είναι γιατί η μνήμη γενικά εξασθενεί καθώς μεγαλώνουμε και αυτή η εξασθένηση συνδέεται με μειωμένες ικανότητες για περίπλοκες διανοητικές λειτουργίες και λογικούς συνειρμούς.
 
Την ίδια έρευνα διεξάγουν επίσης εδώ και χρόνια και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πρόσφατα την «υιοθέτησαν» η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, ενώ σύντομα θα αρχίσει να διεξάγεται και στην Κίνα, στην Ινδία και σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα αποτελέσματα στέφουν πρωταθλήτριες τις ΗΠΑ καθώς το μέσο σκορ των Αμερικανών ήταν 11. Οι Δανοί και οι Βρετανοί θυμούνταν κατά μέσο όρο δέκα ουσιαστικά, οι Ιταλοί επτά, οι Γάλλοι οκτώ και οι Ισπανοί έξι.
 
Οπως όμως παρατήρησε ο δόκτωρ Γουίλις, υπήρχαν μεγάλες διαφορές στις ηλικίες που συνταξιοδοτούνται οι πολίτες κάθε χώρας. Βρέθηκε ότι εκεί όπου οι άνθρωποι εργάζονταν στην ηλικία των 60-64 ετών, τα πήγαιναν τόσο πιο καλά στα τεστ.
 
« Αν και δεν γνωρίζουμε ποιο είδος εργασίας είναι αυτό που απομακρύνει το ενδεχόμενο γεροντικής άνοιας, η εργασία εμπεριέχει και άλλα στοιχεία που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν αποδείξεις ότι είναι σημαντικό να έχει κανείς λόγο για να σηκωθεί το πρωί, να συνδιαλέγεται με άλλα άτομα, να έχει κατά νου ότι πρέπει να είναι ευπαρουσίαστος και αξιόπιστος. Αξίες όπως αυτές έχουν άμεση συνάφεια με το εργασιακό περιβάλλον » καταλήγει ο δρ. Γουίλις.
 
Ειδικά στις ηλικίες 60- 64 ετών οι νοητικές ικανότητες ανδρών και γυναικών που έχουν συνταξιοδοτηθεί εμφανίζονταν αρκετά μειωμένες σε σχέση με εκείνων που εξακολουθούν να εργάζονται. Ερευνα η οποία διεξάγεται εδώ και 20 χρόνια σε 22.000 Αμερικανούς άνω των 50 ετών δείχνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν καλύτερη μνήμη από τους συνταξιούχους, όπως αποδεικνύεται μέσω ειδικών τεστ τα οποία επαναλαμβάνονται κάθε δύο χρόνια. Ανάλογη έρευνα διεξάγεται σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει στην Κίνα, στην Ινδία και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
 
Τέτοια να λένε οι ερευνητές και στο τέλος θα βγαίνουμε στην σύνταξη στα 80 μας!
 
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε