Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Παγκόσμια ημέρα κατά της νόσου σήμερα, όμως τα στοιχεία για το μέλλον κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια, από τα 35,6 εκατομμύρια σήμερα στα 65,7 εκατομμύρια το 2030, ενώ η Διεθνής Εταιρεία Νόσου Ατσχάιμερ (ADI), εκτιμά σε έκθεσή της ότι ο αριθμός των ασθενών αναμένεται να τριπλασιαστεί ως το 2050.

Το Αλτσχάιμερ και οι συναφείς διαταραχές έχουν ένα συνεχώς αυξανόμενο κόστος για την κοινωνία και το 2010 τα χρήματα που θα πρέπει να δαπανηθούν γι’ αυτές τις ασθένειες θα ξεπεράσει 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δηλαδή 604 δισεκατομμύρια δολάρια, επισημαίνεται στην έκθεση.

Ειδικοί από το King’s College του Λονδίνου και το Karolinska Institutet της Σουηδίας, που επεξεργάστηκαν τα στοιχεία για να συντάξουν την έκθεση, κάνουν έκκληση για διεθνή προσπάθεια αντιμετώπισης της ασθένειας.

Περίπου το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει σήμερα από μία μορφή άνοιας, με πιο συχνή το Αλτσχάιμερ. Το Αλτσχάιμερ επηρεάζει τη μνήμη και τη συμπεριφορά του ασθενή και είναι ανίατη ασθένεια, ενώ συνδέεται με το γήρας, καθώς ο κίνδυνος να πάθει κάποιος Αλτσχάιμερ διπλασιάζεται κάθε 5 χρόνια μετά τα 65 έτη και φτάνει το 50% στην ηλικία των 85.

Το Αλτσχάιμερ θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες της έκθεσης, και να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα συναντήσεων των G8 και G20.

Σύμφωνα με την γιατρό Ντέιζι Ακόστα, πρόεδρο της ADI, η ασθένεια του Αλτσχάιμερ και οι συναφείς διαταραχές αποτελούν την πιο σημαντική κοινωνική και ιατρική κρίση του 21ου αιώνα και οι κυβερνήσεις είναι πολύ λίγο προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που προκαλούν.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε