Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Φαγητό και απόλαυση

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτό που τρώτε, αλλάξτε τον τρόπο που το τρώτε!
Υπάρχουν μερικές συμβουλές που σίγουρα τις εχετε ακούσει. Μάθετε παρακάτω για ποιο λόγο η εφαρμογή τους θα σας βοηθήσει να μετατρέψετε το φαγητό από ανάγκη σε απόλαυση.
 
«Να τρως αργά»
Σας το έχουνε πεί πολλές φορές, γιατί όμως πρέπει να το ακολουθείτε; Το αίσθημα του κορεσμού στον ανθρώπινο οργανισμό επέρχεται με δυο τρόπους: Με το εγκεφαλικό ερέθισμα, που αφορά στον χρόνο που χρειάζεται για να αυξηθεί το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, και με το μηχανικό ερέθισμα που εντοπίζεται στη διαταση των τοιχωμάτων του στομάχου από τον όγκο της καταναλισκόμενης τροφής.
Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται 20 λεπτά από την έναρξη του γεύματος για να λάβει το αίσθημα του κορεσμού( να αυξηθούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα). Αν φάτε γρηγορότερα, τότε κατα πάσα πιθανότητα θα φάτε περισσότερο και θα σταματήσετε το γεύμα σας από την αίσθηση πληρότητας του στομάχου.

«Να μασας καλά την τροφή σου»
Μασόντας καλά την τροφή σίγουρα καταφέρνουμε να τρώμε και πιο αργά, όμως η καλή μάσηση συμβάλει και στην καλή χώνεψη η οποία ξεκινάει ήδη από το στόμα όπου εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες το σάλιο που περιέχει ειδικές ουσίες (διάφορα ένζυμα, όπως η αμυλάση, η οποία συμβάλλει στη διάσπαση των τροφών που περιέχουν άμυλο) που προετοιμάζουν και διευκολύνουν τη διάσπαση κάθε μπουκιάς από τα υγρά του στομάχου, απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά της.
 
«Στρώστε το τραπέζι»
Μη περιμένετε το Σαββατοκύριακο για να δώσετε στον εαυτό σας την απόλαυση ενός ηρεμου και τελετουργικού γεύματος. Το φαγητό είναι μια απόλαυση και ετσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Να τρώτε όταν είστε χαλαροί, με ηρεμία, τουλάχιστον το κυρίως γεύμα ξεκινόντας πρώτα από την σαλάτα. Μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση, εκτός κι αν παρακολουθείτε με φίλους την αγαπημένη σας ομάδα. Η κατανάλωση του γεύματος με παρέα και η συζήτηση σίγουρα βοηθάει στην μεγιστοποιήση αυτής της απόλαυσης. Χρησιμοποιείτε μαχαιροπίρουνο και κάντε μικρά διαλείμματα κατα την διάρκεια του γεύματος
Το φαγητό είναι μια μικρή καθημερινή απόλαυση που ξεκινάει από το μάτι, περνάει από την μύτη και καταλήγει στον ουρανίσκο. Μετά την κατάποση η όλη διαδικασία περνάει πλεόν σε αντανακλαστικές- μη ελεγχόμενες διαδικασίες. Στρώστε το τραπέζι, φάτε αργά, απολαύστε το φαγητό σας και θα δείτε σίγουρα και τον δείκτη της ζυγαριάς σας να κατεβαίνει.

 

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε