Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Γιατί ξαναπιάσαμε κορέους!

Οι κοριοί έχουν επιστρέψει για τα καλά σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι επιστήμονες βάλθηκαν να μάθουν το γιατί. Αποκωδικοποίησαν το DNA τους και ιδού τα αποτελέσματα!

Ερευνητές στις ΗΠΑ κατάφεραν να διαβάσουν το πλήρες γονιδίωμα (DNA) του κοριού, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν πλέον να ρίξουν φως στο γιατί τα μικροσκοπικά αλλά άκρως διψασμένα για (ανθρώπινο) αίμα έντομα έχουν κάνει για τα καλά την επανεμφάνισή τους στα κρεβάτια πολλών χωρών και μάλιστα των πιο ανεπτυγμένων πόλεων, όπως η Νέα Υόρκη και το Παρίσι, τρομοκρατώντας ντόπιους και τουρίστες εξίσου, ακόμα και σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Η πρώτη “ανάγνωση” του γενετικού “χάρτη” του κοριού δείχνει ότι πιθανότατα έχει αποκτήσει αυξημένη αντίσταση στην χρήση (και κατάχρηση) των εντομοκτόνων όλα αυτά τα χρόνια. Οι κοριοί έγιναν “διάσημοι” κυρίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πράγμα που οδήγησε στην ευρεία χρήση ισχυρών αλλά επικίνδυνων εντομοκτόνων όπως το DDT, το οποίο αργότερα απαγορεύτηκε.

H αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού του κοριού έγινε από ερευνητές του Τμήματος Εντομολογίας του πολιτειακού πανεπιστημίου του Οχάιο, υπό τον Ομπρακάς Μιταπάλι, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “PLoS ONE”, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. “Η επανεμφάνιση των κοριών στα κρεβάτια συνιστά επείγουσα κατάσταση, καθώς οι πληθυσμοί τους αναπτύσσονται ραγδαία σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο”, επεσήμαναν οι επιστήμονες.

Η εξάπλωσή τους, την τελευταία δεκαετία, έχει επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αν. Ασία και την Αυστραλία. Εκτιμάται ότι η αριθμός τους αυξάνεται κάθε χρόνο με ρυθμό 100% έως 500%. Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε συγκροτήματα διαμερισμάτων και πολυκατοικίες.

Οι εξάποδοι κοριοί μήκους έξι χιλιοστών (του είδους Cimex lectularius), που τρέφονται με αίμα, προκαλούν έντονο ερεθισμό και φαγούρα, αλλά δεν θεωρούνται επικίνδυνοι για μετάδοση σοβαρών ασθενειών. Τα έντομα μπορεί να κρύβονται σε σκεπάσματα, μαξιλάρια, ντουλάπες, παπούτσια και βαλίτσες, ταξιδεύοντας έτσι ακόμα και… πρώτη θέση από χώρα σε χώρα. Οι κοριοί μπορεί εξάλλου να κρύβονται σε σκοτεινές γωνιές μέχρι κι ένα εξάμηνο, χωνεύοντας την προηγούμενη τροφή τους, γι’ αυτό η ανεύρεση και εξολόθρευσή τους είναι τόσο δύσκολη.

Διάφορες υποθέσεις γίνονται από τους επιστήμονες για τις αιτίες της νέας “έκρηξης” των κοριών διεθνώς, όπως η μεγάλη αύξηση των διεθνών ταξιδιών, η ολοένα συχνότερη ανταλλαγή μεταχειρισμένων επίπλων και ρούχων, η αλλαγή στο είδος των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων (από ευρέος φάσματος σε πιο εξειδικευμένα), καθώς και η αυξημένη αντίσταση των κοριών σε αυτές τις χημικές ουσίες.

Η γενετική ανάλυση ελπίζεται ότι θα εντοπίσει τους βιολογικούς μηχανισμούς αντίστασης και τα γονίδια που παρέχουν την αυξημένη αντίσταση, ώστε μελλοντικά να βρεθούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι εξόντωσης των κοριών, οι οποίοι, προς το παρόν, αποδεικνύονται… πολλοί σκληροί για να πεθάνουν. Θα χρειαστούν πάντως και άλλες έρευνες για να βεβαιώσουν ότι συγκεκριμένα γονίδια των κοριών είναι αυτά που τους χαρίζουν αυξημένη ανθεκτικότητα.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε