Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Γιατί το πανδημικό εμβόλιο είναι πλέον μονόδρομος;

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

‘Αρθρο του Θοδωρή Γιάνναρου, Μοριακού και Πυρηνικού Βιολόγου

Αυξάνονται μέρα με την μέρα τα κρούσματα της νέας γρίπης Α/Η1Ν1 στην χώρα μας, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει εκρηκτική έξαρση της νόσου, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, αλλά και της ανευθυνότητας κάποιων που, μέσω των MME προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο πως ο εμβολιασμός όχι απλά δεν είναι αναγκαίος, αλλά είναι και επικίνδυνος.
 
Δυστυχώς υπάρχει στον Έλληνα μία τάση να αναζητά με πάθος το απόλυτο. Ο νους των περισσότερων ανθρώπων δεν χωράει καν το γεγονός ότι ούτε στις θετικές επιστήμες δεν είναι δυνατόν να εντοπίσει κανείς πάντα το απόλυτο. Πόσο μάλλον σε χώρους περισσότερο θεωρητικούς όπου τα όρια μπορεί να τα θέσει μόνο η φαντασία. Βγαίνει ο ένας καθηγητής και μας ανακοινώνει πως ο ίδιος δεν θα κάνει το εμβόλιο, διότι το θεωρεί περιττό, ενώ κάποιος άλλος προσπαθεί να πείσει τον κόσμο πως πρέπει όλοι να εμβολιαστούν…

Απέναντι στις δύο αυτές ακραίες αντιλήψεις, αυτή της υποταγής σε ότι παρουσιάζεται επιστημονικοφανές, ενώ πιθανά υποκρύπτει κάτι άλλο, και στην πρωτόγονη και ίσως μονοδιάστατη δεισιδαιμονία που υποστηρίζει, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά της, πως πρέπει  να καταργηθούν όλα τα σύγχρονα φάρμακα και να επιστρέψουμε στα μαντζούνια του παρελθόντος, υπάρχει μόνο το περίφημο εμβόλιο που βγήκε για να μας προστατεύσει από την φίλτατη γρίπη των χοίρων.. Μόνο η υγιής σκέψη μπορεί να ξεδιαλύνει τα ποσοστά του μαύρου και του άσπρου ώστε να κατανοήσουμε τι ποιότητας γκρίζο έχουμε…

Ας βάλουμε, όμως τα πράγματα σε μία τάξη και την κρίση μας σε πλήρη εγρήγορση μακριά από σκοπιμότητες και ανακρίβειες
Με τον όρο εμβόλιο, νοείται η χορήγηση σε έναν οργανισμό, υλικού που περιέχει εξασθενημένα  βακτήρια, και ιούς.
 
Ως συνέπεια, ο οργανισμός αντιδρά, παράγοντας αντισώματα, τα οποία καταπολεμούν τον παράγοντα νόσου, εφόσον αυτός εισάχθηκε ζωντανός μεν, αλλά εξασθενημένος. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός είτε διατηρεί επί ορισμένο χρονικό διάστημα την ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων (όπως, π.χ., συμβαίνει με το εμβόλιο της κοινής γρίπης) είτε το διατηρεί εφ’ όρου ζωής (όπως, π.χ., με το εμβόλιο της ιλαράς). Τα εμβόλια, συνεπώς, χρησιμοποιούνται ως προληπτικό μέσο καταπολέμησης λοιμωδών νόσων, ενώ τα τελευταία χρόνια συμβάλλουν σημαντικά και στην επιτυχή θεραπεία τους ή και στην οριστική εξαφάνισή τους, όπως συνέβη με πολλές λοιμώδεις νόσους.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα νοσούν, ή έχουν νοσήσει πάρα πολλά άτομα (πιθανολογείται αριθμός περί τα 2 εκατομμύρια) και επιτακτική ανάγκη είναι να εμβολιαστεί έγκαιρα ο πληθυσμός αρχίζοντας από τις πλέον ευαίσθητες ομάδες και προχωρώντας συστηματικά στις υπόλοιπες ομάδες ακολουθώντας συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής των ομάδων κινδύνου.

Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την παρασκευή των εμβολίων της νέας γρίπης Α Η1Ν1 δεν ήταν διαφορετικές από εκείνες που ακολουθούνται επί σειρά ετών για την παραγωγή τω εμβολίων της κοινής εποχικής γρίπης κάθε χρόνο. Όσο ασφαλή ήταν και είναι εκείνα, άλλο τόσο ασφαλή είναι και τα νέα εμβόλια.…
Όπως σε κάθε εμβόλιο, έτσι και σε αυτά της νέας γρίπης υπάρχουν παρενέργειες, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, κάτι το πρωτοφανές. Υπήρξαν στο παρελθόν, υπάρχουν στο παρόν, και σίγουρα θα υπάρξουν και στο μέλλον. Αλλά αυτό δεν αλλάζει την αναγκαιότητα του να εμβολιαστούμε όλοι μας το συντομότερο δυνατόν -ας μην ξεχνάμε πως εμβολιαστήκαμε σtο παρελθόν τόσο εμείς, όσο και τα παιδιά μας κατά διαφόρων ασθενειών πολλές φορές με καινούρια για την χρονική, τότε, στιγμή εμβόλια και κανείς μας δεν το σκέφτηκε τόσο πολύ, γιατί απλά γνωρίζαμε πως ο μη εμβολιασμός θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος.

Το τίμημα της άρνησης, από άγνοια, ή λάθος πληροφόρηση θα είναι εξαιρετικά υψηλό… Ίσως κινδυνεύσουμε οι ίδιοι, ίσως και όχι. Κανείς θα μπορούσε να το θεωρήσει ως προσωπική του επιλογή, ή προσωπικό του ρίσκο, αλλά ποιος άραγε του δίνει το δικαίωμα νοσώντας ο ίδιος να μεταδώσει τη νόσο άθελά του σε κάποια άλλα άτομα που, ίσως ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και να τα σπρώξει πιο κοντά στον θάνατο? Τέτοια άτομα υπάρχουν καλώς ή κακώς σε κάθε οικογένεια, άρα η προστασία τους είναι υπόθεση όλων μας. Πρέπει, η νέα γρίπη να σταματήσει εδώ, και ο μόνος τρόπος που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Οι πιθανοί κίνδυνοι από τον εμβολιασμό είναι σαφώς πολύ πιο περιορισμένοι σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει κάποιος που θα μολυνθεί από τον ιό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη λύση και οι ηρωισμοί χωρίς αντίκρισμα είναι τόσο άχρηστοι, όσο και επικίνδυνοι ας το λάβουμε υπ όψιν! 

Γρίπη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε