Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Γιατροί; Μακριά από μένα!

Δεν είναι τελικά λίγοι που μόνο στο άκουσμα ότι πρέπει να πάνε στον γιατρό βγάζουν φλύκταινες. Νέες έρευνες δείχνουν ότι πολλοί άνδρες δεν κάνουν τσεκ απ κάθε χρόνο.
Ένας στους πέντε άντρες δεν κάνουν τσεκ απ κάθε χρόνο αλλά σποραδικά, δύο στους εκατό ουδέποτε έχουν επισκεφθεί γιατρό, ενώ το 6% δεν θα περνούσαν την πόρτα ενός νοσοκομείου ακόμα κι αν ένιωθαν πόνο στο στήθος, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 1.000 άνδρες.
 
Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ακόμη πως μόλις το 14% των ανδρών νιώθουν άνετα όταν χρειάζεται να επισκεφθούν έναν γιατρό, ενώ ο ένας στους τρεις χρειάζονται την ενθάρρυνση της συντρόφου τους για να πάνε να κάνουν μια προληπτική εξέταση.
 
Όπως γράφει η εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», από τους εθελοντές της μελέτης, τα δύο τρίτα είπαν πως έχουν γονείς ή παππούδες οι οποίοι έπασχαν από καρκίνο, εγκεφαλικό ή στεφανιαία νόσο, αλλά ούτε καν το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό δεν επαρκεί για να εξοικειωθούν με τους γιατρούς.
 
Στην πραγματικότητα, το 26% είπαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να πάνε στον γιατρό για φαινομενικά ασήμαντα συμπτώματα, όπως η αιφνίδια έντονη εφίδρωση, ενώ το 9% είπαν πως δεν θα πήγαιναν στον γιατρό ούτε καν για αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα.
 
Το 9% εξάλλου δεν θα πήγαινε ούτε αν είχε δύσπνοια.
 
Ειδικά στο θέμα της στηθάγχης, μόνο το 65% των ερωτηθέντων είπαν πως σίγουρα θα απευθύνονταν σε έναν γιατρό, εάν παρουσίαζαν αιφνίδιο πόνο στο στήθος που υποδηλώνει έμφραγμα.
 
Αντίστοιχα, μόνο το 50% δήλωσαν πρόθυμοι να ζητήσουν ιατρική βοήθεια αν είχαν δύσπνοια ή αν θόλωνε ξαφνικά η όρασή τους.
 
Την δημοσκόπηση πραγματοποίησε ο βρετανικός ασφαλιστικός οργανισμός insureblue, στο πλαίσιο της υποστήριξής του στον οργανισμό Blue Ribbon Foundation, ο οποίος έχει ως στόχο την ενημέρωση των ανδρών για τους καρκίνους και τα άλλα νοσήματα που τους απειλούν.
 
 
Πηγή: Ένθετο “Υγεία”

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε