Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Η ασπιρίνη κατά του καρκίνου

Η ασπιρίνη κατά του καρκίνου

 

Η εμφάνιση του καρκίνου σε αρκετά άτομα δυστυχώς αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι αιτίες εμφάνισης του καρκίνου αυξάνονται και αυτές.

 

Πολλά παχύσαρκα άτομα όμως θα μπορούσαν να μειώσουν τον αυξημένο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν για εμφάνιση καρκίνου παίρνοντας αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφένη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται «Cell».
 
Το περιττό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο όλων των μορφών καρκίνου κατά 50%. Παράλληλα συνδέεται με τετραπλασιασμό του κινδύνου σε ότι αφορά συγκεκριμένα τον καρκίνο του ήπατος. Όπως ανακάλυψαν ερευνητές του Τμήματος Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας μετά από πειράματα σε ποντίκια, η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να μειώσει αυτούς τους κινδύνους.
 
Και αυτό διότι, η μελέτη έδειξε πως το περιττό βάρος είναι υπαίτιο για εμφάνιση φλεγμονών σε ορισμένα όργανα και κυρίως στο συκώτι. Προκειμένου να επιβεβαιώσουν τη σύνδεση οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια ηλικίας δύο εβδομάδων τα οποία είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να έχουν τάση για εμφάνιση καρκίνου του ήπατος ένα καρκινογόνο χημικό, γνωστό ως DΕΝ. Στη συνέχεια χώρισαν τα ζώα σε δύο ομάδες. Η μία από αυτές ακολούθησε διατροφή «φτωχή» σε λιπαρά ενώ η δεύτερη πολύ «πλούσια» σε παχυντικές ουσίες. Όπως σημειώνεται στη μελέτη «κατέστη σαφές ότι τα ποντίκια που ακολούθησαν τη διατροφή με τα πολλά λιπαρά παρουσίασαν σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνο του ήπατος».
 
Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Μάικλ Κάριν τόνισε ότι «οι γιατροί συνδέουν την παχυσαρκία με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον διαβήτη τύπου 2 και δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο ότι αυτή σχετίζεται και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τους θανάτους από καρκίνο σε παχύσαρκα άτομα μέσω της λήψης απλών φαρμάκων». Σύμφωνα με τον καθηγητή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που λαμβάνονται από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως αποτελούν πιθανότατα «ασπίδα» ενάντια στον καρκίνο για τα παχύσαρκα άτομα.
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε