Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Η εικόνα των νυχιών αντικατοπτρίζει γενικότερα την κατάσταση της υγείας

Η εικόνα των νυχιών αντικατοπτρίζει γενικότερα την κατάσταση της υγείας

Τα νύχια επηρεάζονται άμεσα από  την ποιότητα της καθημερινής μας διατροφής.

Το πόσο εύκολα σπάνε, αν ξεφλουδίζουν ή εμφανίζουν λευκά στίγματα είναι στοιχεία που έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή. Τα υγιή νύχια είναι όμορφα νύχια ακόμα και όταν τα περνάτε με ένα απλό διάφανο βερνίκι. Οι περισσότερες γυναίκες για να βελτιώσουν την υγεία των νυχιών τους καταφεύγουν σε εξωτερικές περιποιήσεις, όπως λαδάκια  περιποίησης σκληρυντικά νυχιών κτλ και ενώ σίγουρα αυτά βοηθούν δεν αντιμετωπίζουν την ρίζα του προβλήματος.  Ο καλύτερος τρόπος για να τα  αποκτήσετε όμορφα υγιή νύχια βρίσκεται κυρίως στην  υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε πιο υγιή και δυνατά νύχια.

Ψευδάργυρος: Έχει αποδειχθεί  πως ο ψευδάργυρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των άσπρων στιγμάτων στα νύχια. Επίσης, τα λευκά στίγματα των νυχιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας δίαιτας φτωχής σε πρωτεΐνες. Τέλος, αν είναι εύθρυπτα και σπάνε εύκολα, αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της ανεπαρκούς προσπόρισης σιδήρου. 

Πρωτείνη: Η έλλειψη ικανοποιητικής πρόσληψης πρωτεΐνης από τροφές όπως κρέας, αβγά και όσπρια μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση λευκών κηλίδων στην επιφάνεια των νυχιών. Η πρωτεΐνη είναι το βασικό δομικό συστατικό των νυχιών (η κερατίνη) και για αυτό η πρόσληψη του σημαντικού αυτού θρεπτικού συστατικού επηρεάζει την εμφάνιση αλλά κυρίως τη σκληρότητα των νυχιών. Τα αμινοξέα που παρέχουν οι πρωτεϊνούχες τροφές είναι απαραίτητα για την δημιουργία των νυχιών μας και είναι οι βασικές δομικές μονάδες των νυχιών (κυρίως με τη μορφή της κερατίνης). Μικρές ποσότητες πρωτεΐνης έχουν αναπόφευκτα σαν αποτέλεσμα αδύναμα νύχια. Πρέπει να φροντίσετε να πλουτίσετε την καθημερινή σας διατροφή με  δύο μερίδες από τα εξής: κρέας (άπαχο κόκκινο ή κοτόπουλο), ψάρι, αβγά, τυρί, γιαούρτι ή γάλα.
Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι επίσης απαραίτητο για να έχουμε υγιή νύχια. Χωρίς το ασβέστιο, τα νύχια χάνουν τη δύναμη και την αντοχή τους και γίνονται πιο ευαίσθητα και στεγνά. Το ασβέστιο μπορούμε να το λάβουμε μεσω του φαγητού, από τροφές-πηγές όπως τα γαλακτοκομικά, τα πράσινα λαχανικά, η σπιρουλίνα και κάποια λαχανικά και ψάρια.  

Σίδηρος: Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να κάνει τα νύχια σας λεπτά και επίπεδα, γι αυτό αυξήστε το σίδηρο που παίρνετε με τροφές όπως το άπαχο κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί  τα φασόλια, τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι.
 
Φολικό οξύ: Το φολικό οξύ συμμετέχει στη σύνθεση του DNA, στο σχηματισμό των ερυθροκυττάρων και των λευκοκυττάρων Θεωρείται επίσης απαραίτητο για το υγιή ανάπτυξη των νυχιών. Καλές διατροφικές πηγές του φολικού οξέος είναι τα φασόλια, το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι, το λάχανο, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα αυγά, οι μπανάνες, τα αμύγδαλα και το γάλα
 
Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος είναι ένα μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο για την ανάπτυξη και ανανέωση των κυττάρων και είναι σημαντικό για το σχηματισμό των νέων κυττάρων των νυχιών. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα δημητριακά, καρύδια, άπαχο κρέας και θαλασσινά.

Φρούτα και λαχανικά: Πρέπει να φροντίζετε να τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα για να εξασφαλίσετε ότι το σώμα σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά, μεταλλικά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες ,που χρειάζεται.

Καλά λιπαρά: Τα ξηρά νύχια οφείλονται συχνά σε έλλειψη καλών λιπαρών από την διατροφή μας. Τα πλεόνασμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα  χρησιμεύουν στο σχηματισμό της δομής της μεμβράνης των κυττάρων και εμποδίζουν την εξάτμιση της υγρασίας. Φροντίστε να πλουτίσετε  την διατροφή σας με  λιπαρά ψάρια και ξηρούς καρπούς.

Τα νύχια που αποτελούνται κυρίως από ένα τύπο πρωτεΐνης που λέγεται κερατίνη και από ασβέστιο καθρεφτίζουν την υγεία οργανισμού μας και αποτελούν πολλές φορές μέσο  διάγνωσης για πολλές παθήσεις. Η κατάσταση τους μπορεί να αποκαλύψει, ότι θα αποκάλυπταν πολύπλοκες εξετάσεις, όπως ασθένειες στον πνεύμονα, στο πεπτικό, στο ήπαρ, στα νεφρά και στα έντερα, λοιμώξεις, διαβήτη, έλλειψη σιδήρου, ψωρίαση και προβλήματα του θυρεοειδούς, Λευκά σημάδια στα νύχια, ευθραυστότητα, ξηρότητα,  δισχρωματισμός, γραμμώσεις μπορούν να αποτελούν συμπτώματα κάποιας παθολογικής κατάστασης.

Παρακάτω παραθέτονται οι κυριότερες παθήσεις των νυχιών που σχετίζονται με την διατροφή.

Λευκονυχία (Λευκά στίγματα.) Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα λευκά στίγματα προκαλούνται από έλλειψη ασβεστίου. Αυτό είναι ένας μύθος. Διατροφικά οφείλονται στην έλλειψη ψευδαργύρου, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην δομή των πρωτεϊνών. Τα λευκά στίγματα δηλώνουν αλλοίωση στην δομή της πρωτεΐνης του νυχιού(κερατίνη) και για αυτό το λόγο, ικανοποιητική πρόσληψη ψευδαργύρου και πρωτεΐνης έχει βρεθεί να μειώνει την εμφάνιση τους. Πολλές φορές βέβαια η αιτία εμφάνισης λευκών στιγμάτων μπορεί να μην είναι διατροφική αλλά να έχουν προκληθεί από ένα μικρό χτύπημα στο συγκεκριμένο σημείο. Σε σπάνιες περιπτώσεις η λευκόνυχία μπορεί να εμφανίζεται σε όλο το νύχι καλύπτοντας το με μια λευκή πλάκα, η οποία όμως οφείλεται σε γενετικά αίτια.

Ευθραυστότητα, θαμπάδα και ξηρότητα. Η απουσία επαρκών ποσοτήτων πρωτεΐνης και ασβεστίου από την διατροφή καθιστούν τα νύχια πιο εύθραυστα, καθώς και τα δύο αυτά συστατικά αποτελούν δομικά στοιχεία τους. Ευθραυστότητα στα νύχια εμφανίζεται επίσης έντονα στου αφυδατωμένους οργανισμούς παρουσιάζοντας και αλλοιώσεις στην εμφάνιση τους. Αυτό συμβαίνει γιατί στην αφυδάτωση τα νύχια χάνουν την υγρασία που περιέχουν και μαζί με αυτήν χάνουν την ελαστικότητα και την ευκαμψία τους. Η έλλειψη βιταμίνης Α προκαλεί θαμπάδα και ξηρότητα στα νύχια καθώς η βιταμίνη αυτή βοηθάει τον οργανισμό να μεταβολίσει την πρωτεΐνη. Τέλος η ευθραυστότητα, θαμπάδα και ξηρότητα στα νύχια μπορεί να οφείλονται σε ανεπάρκεια βιταμίνης C ή βιοτίνης.

Σκασίματα. Τα μικρά κοιλώματα στα νύχια είναι σύνηθες σύμπτωμα της ψωρίασης αλλά πολλές φορές προκαλείται και από ανεπάρκεια βιταμίνης C.

Δισχρωμία. Η αλλοίωση του χρώματος των νυχιών, μπορεί να προέλθει από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, διατροφικά όμως μπορεί να προκληθεί από έλλειψη της βιταμίνης Β12.

Κοιλονυχία . Η κοιλονυχία είναι μια πάθηση στην οποία τα νύχια γίνονται μαλακά, εύθραυστα και επίπεδα ή κοίλα σαν κουτάλι. Η ανωμαλία αυτή οφείλεται κυρίως στην έλλειψη σιδήρου και εκδηλώνεται σαν σύμπτωμα της σιδηροπενικής αναιμίας.

Πληκτροδακτυλία Η αντίθετη πάθηση της κοιλονυχίας είναι η πληκτροδακτυλία κατά την οποία τα άκρα των δακτύλων διογκώνονται και τα νύχια σκάβουν μέσα στο κρέας και μοιάζουν με πλήκτρα τυμπάνου. Τα αίτια της συχνά συνδέονται με ασθένειες του πνεύμονα, του κυκλοφορικού, του ήπατος ή του πεπτικού συστήματος.

Εν κατακλείδι, η διατροφή μας αποδεικνύεται πως διαδραματίζει καθοριστικό και ουσιαστικό ρόλο για την υγεία των νυχιών. Μια ισορροπημένη διατροφή η οποία περιλαμβάνει φρέσκα λαχανικά και φρούτα, πρωτεΐνη (υψηλής και χαμηλής βιολογικής αξίας), σύνθετους υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και είναι φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά, συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην γενικότερη υγεία όλου του οργανισμού και επακόλουθα στην καλή εμφάνιση των νυχιών.

Όταν το νερό, αυτό που πίνουμε καθημερινά, είναι φυσικό μεταλλικό νερό, πέρα από την υγιεινή και σίγουρη ενυδάτωση που προσφέρουμε στο σώμα και στο δέρμα μας, του παρέχουμε πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία όπως είναι το μαγνήσιο, ο σίδηρος και το ασβέστιο. Τα μεταλλικά αυτά στοιχεία όπως είναι το μαγνήσιο, το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο, παρουσιάζουν ωφέλιμες ιδιότητες για το δέρμα και είναι αναγκαία συστατικά όχι μόνο για τα οστά και το μυϊκό μας σύστημα, αλλά και για το δέρμα. Ειδικά το μαγνήσιο είναι σημαντικό μέταλλο, ενάντια στις μυϊκές διαταραχές (κράμπες, κόπωση κ.λ.π.), σημαντικό βοήθημα για το δέρμα, αλλά και τα νύχια, και τα μαλλιά.

Στο χέρι μας είναι να τα προστατεύσουμε. Η συνολική όψη της υγείας περνά και από την υγεια των νυχιών.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε