Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Η οστεοπόρωση «χτυπά» τους άνδρες άνω των 50

Μελέτες επιβεβαιώνουν οι άνδρες άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν, όσο και οι γυναίκες, κίνδυνο να υποστούν κάποιο κάταγμα λόγω οστεροπόρωσης.

Η ηλικία, η κληρονομικότητα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ανεξάρτητα από το αν κάποιος παίρνει ή όχι κορτιζόνη είναι επιβαρυντικοί παράγοντες εμφάνισης οστεοπόρωσης στους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1067 ασθενείς και 93 γιατροί.

Η έρευνα έγινε σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών που είχαν υποβληθεί σε έλεγχο οστικής πυκνότητας είτε λόγω βεβαρυμένου ιστορικού, είτε μετά από προτροπή γιατρού ή προληπτικά.

Η έρευνα έδειξε ότι το φυσιολογικό βάρος, η ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και η τακτική σωματική άσκηση σε νεαρή ηλικία, είναι σημαντικοί προστατευτικοί παράγοντες ενάντια στην ανδρική οστεροπόρωση.

Όπως εξήγησε ο κ. Γ. Τροβάς, ενδοκρινολόγος και ο Ν. Παπαϊωάννου, αναπληρωτής καθηγητής οθροπεδικής, σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες, 55%, που είχαν κάνει μέτρηση οστικής πυκνότητας διαγνώστηκαν τελικά με οστεοπόρωση.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι από πολλές διεθνείς μελέτες επιβεβαιώνεται ότι και οι άνδρες άνω των 50 ετών αντιμετωπίζουν, όσο και οι γυναίκες, κίνδυνο να υποστούν κάποιο κάταγμα λόγω οστεροπόρωσης.

Αναφέρεται μάλιστα ότι ο κίνδυνος αυτός για έναν μεσήλικα άνδρα είναι μεγαλύτερος από την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι έξι μήνες μετά από κάταγμα ισχίου η θνησιμότητα είναι διπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε