Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Και σε χάπι πλέον η θεραπεία κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του πρώτου φαρμάκου σε μορφή χαπιού για τη σκλήρυνση κατά πλάκας άναψε η αρμόδια επιτροπή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) εξέφρασε θετική γνώμη για το σκεύασμα Gilenya που περιέχει τη δραστική ουσία φινγκολιμόδη.

Η εισήγηση της Επιτροπής Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) συνιστά τη βάση για την απόφαση έγκρισης άδειας κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το χάπι προορίζεται για τους πάσχοντες από υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, που αποτελεί και την πιο συχνή μορφή της νόσου. Μέχρι σήμερα η ενδεδειγμένη θεραπεία ήταν ενέσιμη.

Σύμφωνα με την εταιρία που παράγει το σκεύασμα, έγινε μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών που έδειξαν σημαντική αποτελεσματικότητα στη μείωση των υποτροπών, τον κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας και τον αριθμό των εγκεφαλικών βλαβών -αυτό συνιστά και τρόπο μέτρησης της «δραστηριότητας» της νόσου.

Εκτιμάται ότι περισσότερα από 500.000 άτομα στην ΕΕ και 2,5 εκατ σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, μια εκφυλιστική νευρολογική πάθηση που κατά κανόνα προσβάλλει νέους και οδηγεί στην παράλυση.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε