Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κάντε ηλιοθεραπεία για να ζήσετε περισσότερο

Οι γυναίκες που εκτίθενται στον ήλιο έχουν περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους; Τι λένε οι επιστήμονες αλλά και τι πρέπει να προσέξετε…
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες δίνουν έμφαση στις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η έκθεση στον ήλιο για την υγεία μας και μας καλούν να προστατευθούμε. Μια νέα έρευνα έρχεται τώρα να δείξει ότι, αντιθέτως, η παραμονή στον ήλιο επιμηκύνει τη ζωή μας και κρύβει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους για την υγεία μας. Σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, οι γυναίκες που κάνουν συχνά ηλιοθεραπεία και μαυρίζουν έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο. Την έρευνα πραγματοποίησαν ειδικοί σε θέματα καρκίνου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα αυξημένα επίπεδα της βιταμίνης D που παράγονται στον οργανισμό από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο εμποδίζουν την εμφάνιση πληθώρας ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης, ενώ επίσης δρουν ανασταλτικά στην ανάπτυξη θρομβώσεων ή ακόμη και όγκων.
 
«Μελετώντας τα δεδομένα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι ευεργετικές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο βαρύνουν περισσότερο από τις αρνητικές» δήλωσε στην «Daily Μail» ο καθηγητής Χάκαν Ολσον, επικεφαλής της έρευνας, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που κάνουν ηλιοθεραπεία ζουν περισσότερο. Σύμφωνα με τον κ. Ολσον, το φαινόμενο των θρομβώσεων στα πόδια συμβαίνει με μεγαλύτερη συχνότητα τον χειμώνα, ενώ επίσης περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται με διαβήτη τους ψυχρούς μήνες, πράγμα που εκείνος αποδίδει στην προστατευτική δράση του ηλίου το καλοκαίρι.
 
Οσον αφορά το μελάνωμα, ο καθηγητής πιστεύει ότι οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και όχι μόνο στην παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Οι απόψεις του κ. Ολσον αντιμετωπίζονται ωστόσο με σκεπτικισμό από άλλους επιστήμονες που, ενώ αναγνωρίζουν τις θετικές επιπτώσεις της ηλιοφάνειας στον οργανισμό, εν τούτοις συνιστούν λελογισμένη έκθεση στον ήλιο, κυρίως για τις γυναίκες με λευκό δέρμα, με πανάδες, ελιές ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε