Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Κίνα: Τρόμος για ένωση γρίπης Α και πτηνών

ΦΩΤΟ REUTERS

Μια πιθανή μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης είναι πολύ ορατή λέει Κινέζος επιστήμονας.

 

Τα χειρότερα όμως είναι αλλού. Στην Κίνα βρίσκεται ακόμη σε έξαρση ο θανατηφόρος και πολύ πιο επικίνδυνος ιός της γρίπης των πτηνών. Αν οι δύο ιοί διασταυρωθούν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργήσουν ένα τερατώδες υβρίδιο και ένα μικρόβιο μεγάλης θανατηφόρας ισχύος που θα έχει ακόμη πιο υψηλή μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων.
 
 
Όπως είπε ο Τζονγκ Νανσάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναπνευστικών Παθήσεων της Γκουανγκντόνγκ, “Η Κίνα, όπως γνωρίζετε, είναι διαφορετική από άλλες χώρες. Στο εσωτερικό της Κίνας ο H5N1 έχει υπάρξει για κάποιο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια, εάν υπάρξει διασταύρωση ανάμεσα στον H1N1 και τον H5N1 θα είναι καταστροφικό”.
 
“Υπάρχει κάτι που πρέπει να ελέγχουμε, η μετατροπή, η μετάλλαξη του ιού. Για τον λόγο αυτόν η καταγραφή του αριθμού των θανάτων πρέπει να είναι πραγματικά διαφανής”.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες ότι ο H5N1 εμφανίσθηκε σε πουλερικά στην Αίγυπτο, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, απειλώντας για μία ακόμη φορά του ανθρώπους.
 
“Κατ΄αρχάς, θέτει όσους έρχονται σε άμεση επαφή με τα πτηνά, συνήθως τον πληθυσμό της υπαίθρου και τους εργαζομένους σε πτηνοτροφεία, σε κίνδυνο μόλυνσης από τον συχνά θανατηφόρο ιό. Κατά δεύτερον, ο ιός μπορεί να περάσει ένα στάδιο αναπροσαρμογής με άλλο ιό της γρίπης και να δημιουργηθεί ένα τελείως νέο στέλεχος”, αναφέρει ο ΠΟΥ.
 
Ο Τζονγκ δήλωσε στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα είναι πιθανόν να έχει περισσότερους θανάτους από τον ιό H1N1 από όσους αναφέρει, με ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις να αποσιωπούν τα ύποπτα στοιχεία.
 
Η Κίνα, η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, έχει αναφέρει 70.000 κρούσματα του ιού H1N1 και 53 θανάτους.

Γρίπη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε