Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κολονοσκόπηση : Δεν προβλέπει πάντα τον καρκίνο του εντέρου

Νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων προειδοποιεί τους εντερολόγους

Η μελέτη, υπό τον δρα Χάρμιντερ Σινγκ του Ιατρικού Τμήματος του πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό γαστρεντερολογίας “American Journal of Gastroenterology”, αλλάζει τα δεδομένα στην εξέταση που μέχρι τώρα θεωρούταν η καταλληλότερη διαγνωστική μέθοδος για παθήσεις του εντέρου.
 
Οι Καναδοί επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 5.000 ατόμων ηλικίας 50 – 80 ετών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μεταξύ του 2002 και του 2008. Η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το 8% αυτών ασθενών είχαν κάνει στο παρελθόν κολονοσκόπηση, η οποία όμως δεν είχε εντοπίσει τον καρκίνο.
 
 
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το εύρημά τους πρέπει να θέσει σε εγρήγορση τους γιατρούς σχετικά με τη συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση, καθώς και τους ασθενείς, ώστε να ληφθούν μέτρα που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά της.
 
Ποιοί είναι όμως οι κυριότεροι λόγοι για τη διαγνωστική αδυναμία της κολονοσκόπησης;
 
Σύμφωνα με τους Καναδούς ερευνητές, οι όγκοι μπορεί απλώς να μην έγιναν αντιληπτοί ή μπορεί να έγιναν αλλά κακώς να μην αφαιρέθηκαν πλήρως ή, τέλος, πράγμα πιο σπάνιο, μπορεί ο όγκος να μην υπήρχε τη στιγμή της κολονοσκόπησης, αλλά να μεγάλωσε με πολύ ταχύ ρυθμό μετά την εξέταση.
 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθεί η διαγνωστική ακρίβεια της κολονοσκόπησης, για παράδειγμα μέσω καλύτερης εκπαίδευσης όσων την πραγματοποιούν, ενώ από την πλευρά τους όσοι προετοιμάζονται για την εξέταση, πρέπει να ακολουθούν πιστά τις ιατρικές οδηγίες για τον πλήρη καθαρισμό του εντέρου τους.
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε