Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ξεκίνα τη μέρα σου σωστά

‘Ισως το πιο σημαντικό γευμα της ημέρας, το πρωινό, μπορεί να γίνει καθημερινή συνήθεια ακόμη και για εκείνους που προλαβαίνουν μόνο έναν καφέ…

Αν ανήκεις και εσύ σε εκείνους που με τον ήχο του ξυπνητηριού τρέχουν να προλάβουν τη μέρα τους, τότε σίγουρα δεν έχεις την πολυτέλεια να καταναλώσεις ένα καλό πρωινό, ή μάλλον ούτε καν πρωινό.

Μπορεί να έχει γίνει κουραστικό να ακούς ξανά και ξανά πόσο σημαντικό είναι να καταναλώνεις πρωινό αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Θα σου πω μόνο το εξής, πώς είναι δυνατόν να περιμένεις να αποδώσει ο οργανισμός σου χωρίς ενέργεια, το αυτοκίνητό σου παίρνει μπρος χωρίς βενζίνη;

Όταν ζητάω από κάποιον να μου πει γιατί δεν τρώει πρωινό, η πιο συχνή απάντηση που παίρνω είναι η φράση «Δεν πεινάω». Ο οργανισμός μας είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικός, αυτό σημαίνει ότι εάν δεν έχεις συνηθίσει να καταναλώνεις πρωινό θα σταματήσει να στο «ζητάει» μέσω της έλλειψης του ερεθίσματος της πείνας τη συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η επιλογή σου να μην καταναλώνεις πρωινό είναι και η σωστή για τον οργανισμό.

Είναι αυτονόητο πως δεν είναι δυνατόν από το τίποτα να φτάσεις να καταναλώνεις ένα βασιλικό πρωινό. Μικρά βήματα θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στο μεγάλο στόχο.

Τι εννοώ; Αν το πρωί συνήθιζες να πίνεις 1 καφέ σκέτο, πρόσθεσε και 1 μπουκιά ψωμί. Κάντο αυτό για 2 εβδομάδες ούτως ώστε να το συνηθίσεις. Έπειτα προσπάθησε να καταναλώσεις ολόκληρη τη φέτα ψωμιού. Ύστερα από άλλες 2 εβδομάδες πρόσθεσε ή 1 κουταλιά του γλυκού μέλι ή 1 φέτα τυρί, ανάλογα με το αν προτιμάς τις γλυκές ή τις αλμυρές γεύσεις.

Κάθε φορά, να προσθέτεις κάτι λίγο στο πρωινό σου μέχρι να φτάσεις στην κατανάλωση εκείνου του πρωινού που θα ικανοποιεί τις ανάγκες σου. Είναι σημαντικό αυτό το λίγο που κάθε φορά θα προσθέτεις να το διατηρείς για τουλάχιστον 2 εβδομάδες και μετά να προχωράς στην επόμενη προσθήκη την οποία θα διατηρείς για άλλες 2 εβδομάδες, κ.ο.κ.

Μπορείς έτσι να φτιάξεις ότι πρωινό θες, και αργότερα αν το βαρεθείς να κάνεις ό,τι αλλαγή θες.

Μία άλλη συχνή δικαιολογία για τη μη κατανάλωση πρωινού είναι η έλλειψη χρόνου. Ωστόσο σε αυτή τη περίπτωση τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αν ανήκεις σε αυτή τη κατηγορία έχεις πολύ φορτωμένο καθημερινό πρόγραμμα, γεγονός που κάνει ακόμα περισσότερο επιτακτική την ανάγκη για την κατανάλωση πρωινού. Προσπάθησε να ξυπνάς 5 λεπτά νωρίτερα, μόνο τόσος χρόνος χρειάζεται για να ετοιμάσεις ένα τοστ, να το καταναλώσεις και να δώσεις στον οργανισμό σου ό,τι χρειάζεται για την γεμάτη μέρα σου.

 

 

Καλαμάρη Ασπασία-Σοφία

MSc Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.)

 

men + diet Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε